Foto: LETA

Sarunu rezultātā ir panākta vienošanās par jaunu cenas formulu laikam no 2013.gada līdz 2015.gadam, kas samazina gāzes iepirkuma cenu AS "Latvijas Gāze" (LG) par 5%, teikts kompānijas iesniegtajos dokumentos Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātiem.

Tādējādi pret 2009.gada dabasgāzes iepirkuma cenas formulu ir panākts cenas samazinājums par 20%.

Kā atgādina LG, dabasgāzes iepirkuma cenas samazinājums no 2010.gada līdz 2012.gadam pret iepriekšējo cenas formulu ir par 15%.

LG arī atzīmē, ka dabasgāzes apjomam, kas tiek iesūknēts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē un izmantots piegādei lietotājiem ziemas periodā, papildus tiek piemērots dabasgāzes iepirkuma cenas samazinājums par 21 dolāru (11 latiem) par 1000 kubikmetriem. Turklāt vidēji 65%-70% dabasgāzes Latvijas lietotāji patērē tieši no krātuves.

Kompānijas iesniegtajos dokumentos teikts, ka saskaņā ar ekspertu skatījumu naftas cenas tuvākajos gados saglabāsies joprojām līdzšinējā augstā līmenī, tas ir, robežās no 100 līdz 120 ASV dolāriem (54-65 latiem) par barelu, tādēļ tur, kur dabasgāzes iepirkuma cenas ir piesaistītas naftas produktu cenām, arī dabasgāzes cenas saglabāsies augstā līmenī. Līdz ar to panāktā vienošanās ar "Gazprom" par iepirkuma cenas formulas grozījumiem dos iespēju nepārmaksāt par dabasgāzi 2013.-2015.gadam vairāk nekā 580 miljonus ASV dolāru (314 miljonus latu).

Atsaucoties uz datu analītikas un konsultāciju pakalpojumu sniedzēja "Argus" apkopoto informāciju par dabasgāzes ilgtermiņa līgumu iepirkuma cenām no "Gazprom" Eiropas Savienības valstīs, Latvijā iepirkuma cenas esot zemākas nekā tādās valstīs kā Vācija, Francija, Itālija un Ungārija.

LG arī aicina ņemt vērā, ka ik gadus tā saņem papildu ieņēmumus par Inčukalna krātuvē uzglabāto dabasgāzi trešo pušu vajadzībām, kā arī dabasgāzes transportēšanu pa LG pārvades sistēmu trešo pušu vajadzībām.

Kopējie ieguvumi no dabasgāzes iepirkuma līgumu grozījumiem 2011.-2012.gadā veido 330 miljonus ASV dolāru (179 miljonus latu), savukārt plānotais ieguvums 2013.-2015.gadā - 657,6 miljoni ASV dolāru (356 miljoni latu), tādējādi kopā piecu gadu periodā ieguvums var sasniegt līdz vienam miljardam ASV dolāru (540 miljoniem latu).

LG valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis otrdien Saeimas komisijas sēdē atzina, ka gāzes cena nav konkurētspējīga, ja salīdzina ar šķeldu. Ņemot vērā ieceri pāriet uz šķeldas katliem, kompānija nesagaida pieaugumu patēriņam.

"Jā, gāze ir neatbilstoši dārga, taisnība," atzina LG vadītājs, kurš pirms tam gan sēdē demonstrēja datus, kas apliecina, ka cilvēki tomēr gāzi lieto.

Kā ziņots, iepriekš LG sniedza pieticīgu informāciju par līgumu šim gadam ar "Gazprom", vien norādot, ka būtiskākie nosacījumi nemainās. Ņemot vēra dabasgāzes piegādes līguma ar "Gazprom" noteikumus par dabasgāzes piegādēm 2013.-2015.gadam, situāciju naftas tirgū pasaulē un eiro un ASV dolāra kursa izmaiņām LG šogad paziņoja, ka mājsaimniecībām tarifa samazinājums šā gada pirmajā pusgadā būs lielāks, nekā iepriekš plānots. Zemāki tarifi no februāra ir arī rūpnieciskajiem klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!