Foto: DELFI

Bankrotējušās Latvijas Krājbankas administrators palīdz valstij atbrīvoties no nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" bijušajiem līdzīpašniekiem SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) - neraugoties uz BAS, tās mantai un amatpersonām noteiktajiem juridiskajiem liegumiem, notikusi BAS vērtīgākās daļas – prasījumu tiesības pret "airBaltic" – īpašnieku maiņa un tā jau kā komercķīla ir reģistrēta uz cita vārda, trešdien vēsta "Dienas Bizness".

Pagājušā nedēļā Krājbankas meitas uzņēmums "Atlantijas biroji" no "airBaltic" bijušā privātā akcionāra BAS pārņēma saistības pret Krājbanku un "Snoras": ir reģistrēta ķīla, kuras devējs BAS vietā nu ir "Atlantijas biroji", bet ņēmējs "Krājbanka" un "Snoras". Ķīlas maksimālā summa ir  26,04 miljoni latu, bet komercķīlas priekšmetā ietilpst arī visas "Atlantijas biroju" prasījuma tiesības, tajā skaitā pret "airBaltic".

Pērn pēc Krājbankas kraha banka pārņēma no BAS tai piederošās "airBaltic" akcijas un tālāk tās pārdeva valstij, bet "Atlantijas biroji" pārņēma BAS no tās bijušajiem akcionāriem - Bertolta Flika un "Taurus Asset Management".

Bet BAS palikušas prasījuma tiesības pret "airBaltic" 44 miljonu latu apjomā, kā arī iespēja kļūt par akcionāru pēc dažiem gadiem, konvertējot obligācijas 14 miljonu latu apjomā. Satiksmes ministrija joprojām nav paskaidrojusi, kādas tieši saistības BAS neizpildīja, kad tika pieņemts lēmums par BAS piederošo "airBaltic" kapitāldaļu pārņemšanu.  

Laikraksts norāda, ka "Atlantijas biroji" ieķīlāja BAS prasījuma tiesības pret "airBaltic", jo šī gada sākumā, piesakot tiesvedību par BAS komercķīlas tiesību izlietošanu, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa noteica vairākus liegumus darbībām ar "Baltijas aviācijas sistēmām"

Uzņēmumu reģistra Komercķīlu un laulāto mantisko attiecību reģistrācijas nodaļas vadītāja Dina Zaķe laikrakstam paudusi, ka šī gada sākumā Krājbanka un "Snoras" banka paziņoja Uzņēmumu reģistram par komercķīlas tiesības izlietošanu pret SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" un nekādi tiesas aizliegumi šādai rīcībai likumā noteiktajā termiņā netika saņemti. "Tāpat arī nav tiesisku šķēršļu reģistrēt SIA "Atlantijas biroji" komercķīlu ar maksimālo prasījumu 26 miljonu latu apmērā par labu komercķīlas ņēmējiem - Krājbankai un "Snoras" bankai," paudusi Zaķe.

Krājbankas administratora KMPG pārstāvis Oskars Fīrmanis laikrakstam skaidrojis, ka "Atlantijas biroji", pārņemot saistības no BAS, nav uzņēmušies jaunas saistības, tostarp pret "Snoras", un tādējādi nav pasliktinājusi Krājbankas kreditoru situāciju. Turklāt ķīla ir gan par labu "Snoras", gan "Krājbankai".

Jau ziņots, ka pērnā gada nogalē pēc AS "Latvijas Krājbanka" darbības apturēšanas Latvijas valsts no bankas pilnvarnieka par akciju nominālvērtību 224 000 latu iegādājās 47,2% "airBaltic" akciju, kuras bija ieķīlājis aviokompānijas privātais akcionārs BAS. Latvijas valsts savu rīcību skaidroja ar lidsabiedrības privāto akcionāru neizpildītajām saistībām. BAS īpašnieki bija Bertolts Fliks un "Taurus Asset Management Fund Limited".

Fliks darbu lidsabiedrībā pēc toreizējo akcionāru - Latvijas valsts un SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) - vienošanās pameta pērn rudenī, kad kļuva skaidrs, ka lidsabiedrības zaudējumi ir sasnieguši rekordapjomus. Par jauno "airBaltic" prezidentu tika izvēlēts Martins Gauss, kurš  darbu sāka 1.novembrī.

Šogad jūlija vidū "airBaltic" saistībā ar bijušā vadītāja un līdzīpašnieka Flika darbībām iesniedza prasību tiesā, lai no viņa kopumā piedzītu 70 miljonus latu. Prasība tiesā ir virs 20 miljoniem latu, bet no kompānijas, kurā apdrošināta Flika atbildība, tiek prasīti 50 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!