Foto: LETA

AS "Laima" pabeigusi šokolādes ražotnes tehnoloģisko iekārtu renovāciju, projektā investējot 687 453 eiro, informē uzņēmums.

Renovācija veikta, lai uzlabotu energoefektivitāti un veiktu ieguldījumus vides aizsardzībā, skaidro "Laimas" pārstāve Rita Voronkova. Tā uzsākta 2013. gada oktobrī, izmantojot līdzekļus no emisiju kvotu tirdzniecības saskaņā ar Kioto protokolu.

Renovācija nomainītas novecojušās ražošanas iekārtas, kurām bija nepieciešami nozīmīgi uzlabojumi, lai samazinātu siltuma zudumus un varētu atgūt neizmatoto enerģiju.

Produktu ražošanas procesā nepieciešamā dzesēšana līdz šim tika nodrošināta, izmantojot elektrību. Temperatūras uzturēšanai produktu masas tvertnēs tika izmantots tvaiks, kura ražošanai izmantoja dabasgāzi.

Tagad veikta tehnoloģisko iekārtu pilnveidošana, samazinot siltuma zudumus un atgūstot neizmantoto enerģiju. Arī nolietotās ražošanas sistēmas nomainītas. Izveidots aukstuma akumulēšanas un sadales mezgls, un uzstādīts iekārtu komplekss ar vadības automātiku. Esošā produktu masas apsildes sistēma, kurā tika izmantots tvaiks, ir pārveidota par slēgtu sistēmu, kurā tiek izmantots tehnoloģiskais karstais ūdens. Manuālā enerģijas patēriņa vadība un kontrole ir pārveidota par automātisku vadības sistēmu. Ražošanas iekārtu lokālās mikroklimata sistēmas ir pārveidotas par sistēmu ar siltā gaisa rekuperāciju. Tas nodrošinās ražošanas iekārtām nepieciešamo mikroklimatu, būtiski samazinot enerģijas patēriņu ražošanas procesa vajadzībām, Voronkova uzskaita padarīto.

Līdz ar šiem uzlabojumiem līdz 13,5% plānots dabasgāzes patēriņa samazinājums un līdz 7,5% elektroenerģijas patēriņa samazinājums. Projekta izmaksas ir 687 453 eiro un 45% no tā līdzfinansē Klimata pārmaiņu finanšu instruments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!