Foto: DELFI
ASV reģistrētais uzņēmums "Menard Port LLC" tam piederošās SIA "NP Business centre" kapitāla daļas par četriem miljoniem eiro ieķīlājis Lielbritānijas uzņēmumam "Paulton Management LLP", liecina "Lursoft" datu bāzes dati.

Darījums noticis šī gada 8.augustā.

Kā daudzkārt vēstīts, "Menard Port LLC" vērsies tiesā par tam daļēji piederošā "NP Business Centre" zaudējumu piedziņu 5,3 miljonu eiro apmērā. Kā daļēju prasības nodrošinājumu tiesa apķīlājusi otra šī uzņēmuma īpašnieka - Daumanta Vītola - citu uzņēmumu kontus, tostarp "NP Foods", "Laimai", "Staburadzei", "Gutta" un citiem.

Kā liecina Lielbritānijas uzņēmumu reģistra dati, "Paulton Management LLP" 2012.gadā dibinājušas divas Centrālamerikas valstī Belizā reģistrētas firmas - "Filtex Limited" un "Asporto Ltd". Tagad gan kā vienīgās šī uzņēmuma amatpersonas norādīti divi citas šī reģiona valsts - Dominikānas republikas - pilsoņi.

Līdz šim iesniegtajos gada pārskatos šī firma nekādas saimnieciskas darbības nav norādījusi un nav arī nedz apgrozījusi naudu, nedz guvusi peļņu.

Kopš šī gada jūnija "Paulton Management LLP" pieder divi uzņēmumi Latvijā - SIA "Hustlerclub", kas, spriežot pēc gada pārskatā norādītās informācijas, ir bārs, un SIA "Ventas līcis". Abas kompānijas iepriekš piederēja juristam Mārim Intleram.

Savukārt "Menard Port LLC" vienīgā īpašniece ir advokāta Mārča Miķelsona dzīvesbiedre Jana Miķelsone, liecina viņas tiesā iesniegtā prasība, uz kuras pamata apķīlāti "NP Foods" grupas uzņēmumu konti.

Strīdā iesaistītās puses viena pret otru vērsušās arī citās lietās. Proti, "NP Foods" pārstāvji uzskata, ka "Menard Port LLC" uz tiesu devies ar viltotiem dokumentiem. To policija pašlaik pārbauda kriminālprocesā.

Ekspertu atzinums liecina, ka, iespējams, ASV Oregonas štata valsts sekretāres Keitas Braunas paraksti dokumentu, kas pilnvaro Miķelsoni rīkoties "Menard Port LLC" vārdā, nav veikti ar rakstāmpiederumu, bet gan ar tehniskiem paņēmieniem.

"Tā kā gan "Apostille" apliecinājums, gan ASV Oregonas štata valsts sertifikāts ir oficiāli, amatpersonas parakstīti dokumenti, to parakstīšanā nekādi tehniski paņēmieni netiek izmantoti. Līdz ar to eksperti secinājuši, ka dokumenti, kas it kā satur pierādījumus par Janas Miķelsones tiesībām pārstāvēt "Menard Port LLC", ir viltoti," informē zvērinātu advokātu biroja Red pārstāve zvērināta advokāte Sintija Radionova.

Savukārt augustā Vidzemes priekšpilsētas tiesa pēc Miķelsona pieteikuma ierosināja lietu pret "NP Foods" un citu grupas uzņēmumu vadītāju Rolandu Gulbi un bijušo "Laimas" sabiedrisko attiecību speciālisti Ritu Voronkovu, kā arī vairākiem medijiem par advokāta goda, cieņas un reputācijas aizskaršanu.

Gulbis vērsies pie valsts amatpersonām, lūdzot apturēt reiderisma mēģinājumu.

Iepriekš - 2010.gadā - "Menard Port LLC" un Mārča Miķelsona vārds medijos un tiesas zālēs izskanējis saistībā ar centieniem pārņemt īpašumā SIA "Latvijas projektēšanas sabiedrība" un tai piederošu ēku Rīgas centrā. Arī tolaik visai skaļu ažiotāžu izraisījušas "reiderisma skandāls" kļuva iespējams pēc neviennozīmīgi vērtēta tiesas lēmuma par "Latvijas projektēšanas sabiedrības" vairākuma akcionāru balsstiesību bloķēšanu.

Šī gada augusta nogalē norvēģu kompānija "Orkla" paziņoja par "NP Foods" un tam piederošo ražotāju "Laima", "Staburadze", "Gutta" iegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!