Foto: LETA

Žurnālista Lato Lapsas brālis Endo ir kļuvis par SIA "Žurnāls Ir Nauda" īpašnieku un vērsies policijā, apšaubot pirms vairākiem gadiem žurnāla īstenotus norēķinus, bet policijā šī iesnieguma pārbaudei ierosināts kriminālprocess, apstiprina žurnāla "Ir" vadība.

Lapsa izvirza pretenzijas pret "Ir Nauda" izdevēju sakarā ar 2013. un 2014. gadā veiktiem norēķiniem, kas saistīti ar žurnāla drukas, piegādes un citiem pakalpojumiem. Lai gan visi maksājumi veikti saskaņā ar rēķiniem un atbilstoši likumdošanai iekļauti oficiāli apstiprinātos SIA "Žurnāls Ir Nauda" gada pārskatos, Lapsa izmanto apšaubāmā veidā nesen iegūto kontroli pār šo SIA, lai pieprasītu kriminālprocesa uzsākšanu, portālā "Irlv.lv" norāda "Ir" galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Endo Lapsa esot kļuvis par SIA "Žurnāls Ir Nauda" īpašnieku šā gada aprīlī neskaidros apstākļos, apejot pirmpirkuma tiesības, kas pienākas mazākuma īpašniekiem Paulam Raudsepam un Pēterim Tērmanim, kuri vienlaikus ir nedēļas žurnāla "Ir" izdevēja AS "Cits Medijs" akcionāri, turpina Ločmele.

"Lursoft" dati liecina, ka Lapsam patlaban pieder 89,4% uzņēmuma kapitāldaļu, bet Raudsepam un Tērmanim – pa 5,2% katram.

Ločmele skaidro, ka "Ir Nauda" izveidots 2013. gadā kā jauns biznesa žurnāls AS "Cits medijs" produktu portfelī. Īpašnieki vienojās reģistrēt atsevišķu uzņēmumu SIA "Žurnāls Ir Nauda", lai radītu juridisku kopdarbības formu starp izdevuma "Ir Nauda" pirmo redaktori Elīnu Stengrēvicu un AS "Cits medijs", kuram pieder žurnāla izdošanas licence un preču zīme. Stengrēvica kļuva par vienīgo valdes locekli jaunajā uzņēmumā, bet "Cits medijs" nodrošināja visus praktiskos žurnāla izdošanas darbus, kas saistīti ar druku, izplatīšanu un mārketingu – tādēļ pēc īpašnieku vienošanās starp abiem uzņēmumiem tika veikti norēķini par šiem pakalpojumiem un "Žurnāls Ir Nauda" finanšu lietas ikdienā kārtoja "Cits medijs" izpilddirektore Gundega Grīnberga.

2014. gadā Stengrēvica nolēma pārtraukt sadarbību ar "Cits medijs", kas no 2015. gada pilnībā pārņēma "Ir Nauda" izdošanu un sekmīgi to turpina. Apejot likumā noteikto pirmpirkuma procesu, Stengrēvica savas SIA "Žurnāls Ir Nauda" daļas 2015. gada aprīlī nodeva juristam Jorenam Liopam, bet 2016. gada aprīlī maiņas darījumā tās ieguva Endo Lapsa. Tagad Lapsa izmanto šo statusu, lai apstrīdētu Stengrēvicas laikā veiktos norēķinus, skaidro Ločmele.

Endo Lapsa žurnālam "Ir" komentārus nav sniedzis un lūdzis nosūtīt rakstiskus jautājumus. Savukārt Raudseps portālam "Delfi" uzsvēra, ka šis process nav ietekmējis žurnāla "Ir Nauda" izdošanu, kuru joprojām turpinot izdot "Cits medijs".

Tikmēr Valsts policijā "Ir" noskaidrojis, ka 20. septembrī kriminālprocess ierosināts Rīgas Centra rajona iecirknī pēc Krimināllikuma 18. nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu". Konkrēts likuma pants netiek nosaukts. Aizdomās turētā statuss nevienai personai nav piemērots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!