Foto: LETA

Telekomunikāciju uzņēmumu SIA "Lattelecom" un SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) iespējama apvienošana būtu izdevīga uzņēmumu īpašniekiem un klientiem, šodien diskusijā par minēto uzņēmumu iespējamu apvienošanu atzina "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Eksperts stāstīja, ka abu uzņēmumu iespējamā apvienošana un to ieguvumi ir nopietni jāizvērtē, jo daudzi citi gadījumi Eiropā pierādījuši, ka pozitīvā sinerģija, kuru šāda apvienošanās sniegtu, ir būtiska. Tas jaunizveidotajam uzņēmumam ļautu samazināt izmaksas, likvidējot dublējošās funkcijas, kā arī iegūt no pakalpojumu kopējas pārdošanas fiksētajā un mobilajā segmentā.

"Ar integrēta pakalpojuma portfeļa palīdzību jaunajam uzņēmuma tas ļautu efektīvāk iekarot lielāku tirgus daļu. Pēc Latvijas valsts un pašu spēlētāju sākotnējiem apvienošanās rezultātu aprēķiniem, sinerģijas no teorētiski iespējamās apvienošanas var sasniegt 70 miljonus eiro, kas ir aptuveni 10% no abu uzņēmumu kopējās vērtības - 730 miljoni eiro - saskaņā ar 2013.gada "Vērtīgāko uzņēmumu Top 101" rezultātiem," informēja Krastiņš.

Viņš atzina, ka LMT un "Lattelecom" apvienošana ir izdevīga gan abu uzņēmumu klientiem, gan pašreizējiem īpašniekiem, tostarp Latvijas valdībai. Tomēr pastāv aspekti, kas darījumam var radīt būtiskus šķēršļus vai vismaz prasīt ilgas diskusijas.

"Viens no aspektiem ir saistīts ar īpašuma attiecībām un kontroles sadali pēc apvienošanās starp Latvijas valdību un "TeliaSonera" - ņemot vērā pēdējo publiski pieejamo informāciju par finanšu rādītājiem un īpašumtiesību struktūru, Latvijas valdība var zaudēt kontroli pār apvienoto uzņēmumu," teica Krastiņš.

Tāpat problemātisks varētu būt konkurences jautājums, jo pastāv bažas, ka Konkurences padome varētu apvienoto LMT un "Lattelecom" uzņēmumu uzskatīt par "super monopolu" un neatļaut uzņēmumiem apvienoties.

Kā ziņots, valdība šonedēļ vienojās atjaunot darba grupu trīs ministru - ekonomikas, satiksmes un finanšu ministra - sastāvā, lai risinātu jautājumus saistībā ar valstij tieši un netieši piederošajām kapitāla daļām SIA "Lattelecom" un SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT).

Tāpat plānots, ka darba grupai pievienosies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Darba grupai paredzēts risināt sarunas ar "TeliaSonera AB" grupu par "Lattelecom" un "Latvijas Mobilā telefona" kapitāla daļu pārvaldīšanu un minēto kapitālsabiedrību attīstību, tostarp kapitālsabiedrību reorganizāciju, dalībnieku maiņu un citiem pasākumiem, kas nepieciešami to ekonomiskās vērtības paaugstināšanai un darbības uzlabošanai.

"Lattelecom" dibināts 1992.gadā kā valsts uzņēmums "Lattelekom". 1994.gadā tas pārtapa par SIA "Lattelekom" un par uzņēmuma īpašnieku (49%) kļuva Dānijā reģistrētais "Tilts Communication", kas tobrīd piederēja Somijas "Sonera", britu "Cable&Wireless" un Latvijas valstij jeb Privatizācijas aģentūrai, kas ir Ekonomikas ministrijas pārraudzībā (51%). 1998.gadā "Sonera" iegādājās "Cable&Wireless" daļas, un 2002.gadā "Sonera" apvienojās ar zviedru "Telia", veidojot tagadējo "Lattelecom" 49% līdzīpašnieku "TeliaSonera".

"Latvijas Mobilais telefons" (LMT) dibināts 1992.gadā kā pirmais mobilo sakaru operators valstī. 49% uzņēmuma pieder zviedru "TeliaSonera", 23% - "Lattelecom", 23% - Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) un 5% - Latvijas valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!