Foto: AFI

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu SIA "Lattelecom" par universālā pakalpojuma nodrošināšanu kompensēt uzņēmuma zaudējumus 300 236 eiro apmērā.

EM informēja, ka "Lattelecom" 2013.gadā bija vienīgais universālā pakalpojuma sniedzējs, kuram saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumiem ir noteiktas universālā pakalpojuma saistības un līdz ar to arī tikai "Lattelecom" ir papildu izmaksas un zaudējumi, kas izriet no universālā pakalpojuma saistību izpildes.

Izvērtējot "Lattelecom" netaisnīgo apgrūtinājumu un zaudējumus, ko ir radījusi universālā pakalpojuma saistību izpilde, SPRK pērn apstiprināja uzņēmuma 2013.gada universālā pakalpojuma saistību tīrās izmaksas 292 153 eiro apmērā.

Vienošanās starp valdību un "Lattelecom" par sniegtā universālā pakalpojuma zaudējumu kompensēšanu paredz, ka valsts finansiālās saistības pret uzņēmumu par 2013.gada universālā pakalpojuma saistību tīro izmaksu kompensēšanu 292 153 eiro apmērā izpildīs, attiecīgi samazinot Latvijas dividendēs izmaksājamo "Lattelecom" peļņas daļu par 2014.gadu.

Vienlaikus vienošanās projektā ir ietverta arī zaudējumu kompensācijas summa 8083 eiro apmērā par laika periodu no 2014.gada 16.novembra līdz plānotajai dividenžu izmaksas dienai - 2015.gada 30.aprīlī, attiecīgi paredzot, ka kopējā atlīdzināmā summa "Lattelecom" veido 300 236 eiro.

Kā liecina SPRK informācija, universālais pakalpojums ir minimālais noteiktais kvalitātes elektronisko sakaru pakalpojumu apjoms, kas par pieņemamu cenu pieejams visiem esošajiem un potenciālajiem lietotājiem neatkarīgi no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas. Universālā pakalpojuma mērķis ir nodrošināt elektroniskos sakaru pakalpojumu katram Latvijas iedzīvotājam.

Lai Latvijā ikvienam būtu garantēts noteikts pakalpojumu apjoms, regulators ir pieņēmis lēmumu par universālā pakalpojuma saistībām, kas uzliek "Lattelecom" vairākus pienākumus.

Kā ziņots, telekomunikāciju uzņēmums SIA "Lattelecom" 2014.gadu noslēdzis ar 30,1 miljona eiro tīro peļņu, kas ir par 7% vairāk nekā gadu iepriekš, informēja uzņēmumā. Savukārt "Lattelecom" grupas normalizētā peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA pērn augusi par 4%, sasniedzot nepilnus 72 miljonus eiro.

Koncerna apgrozījums 2014.gadā bija 191 miljons eiro, kas saglabājies iepriekšējā gada līmenī.

Kā uzsver "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, uzņēmumam 2014.gads ir bijis veiksmīgs, apstiprinot izvēlēto uzņēmuma stratēģiju - palielinājusies uzņēmuma vērtība, turpināts investēt pakalpojumu pieejamībā un attīstībā, proti, optiskā tīkla infrastruktūrā, bezmaksas WiFi punktu izbūvē. "Patlaban visā Latvijā ir pieejami vairāk nekā 4300 WiFi punkti, Rīga kļuvusi par Eiropas WiFi galvaspilsētu, savukārt pateicoties optiskā tīkla plašajai pieejamībai, interneta pieslēgumus ar ātrumu virs 100 megabiti sekundē (Mbps), Latvijā lieto proporcionāli visvairāk cilvēku Eiropas Savienībā," norāda Gulbis.

"Lattelecom" dibināts 1992.gadā kā valsts uzņēmums "Lattelekom". 1994.gadā tas pārtapa par SIA "Lattelekom" un par uzņēmuma īpašnieku (49%) kļuva Dānijā reģistrētais "Tilts Communication", kas tobrīd piederēja Somijas "Sonera", britu "Cable&Wireless" un Latvijas valstij (51%). 1998.gadā "Sonera" iegādājās "Cable&Wireless" daļas, un 2002.gadā "Sonera" apvienojās ar zviedru "Telia", veidojot tagadējo "Lattelecom" 49% līdzīpašnieku "TeliaSonera".

"Lattelecom" grupā ir pieci uzņēmumi - "Lattelecom", "Lattelecom BPO", "Citrus Solutions", "Lattelecom Technology" un "Baltijas Datoru akadēmija". ''Lattelecom'' pieder arī 23% LMT daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!