Foto: LETA

AS ''Latvenergo'' plāno ražošanas jaudas diversifikāciju līdz 2022. gadam, tostarp apsverot vēja parka izveidi, piektdien žurnālistiem sacīja uzņēmuma ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Viņš stāstīja, ka kompānija raugās uz elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamajiem energoresursiem. Pašreizējās elektroenerģijas cenas nav pateicīgas jauniem projektiem, taču ekonomiski lielākais pamatojums būtu vēja parka izveidei.

Vēja parks varētu tikt veidots iekšzemē, pie krasta, nevis jūrā, lai būtu mazākas investīcijas, taču gala lēmuma par ieceri vēl nav. Patlaban gan Lietuvā, gan Igaunijā vēja enerģija ir krietni izplatītāka, tāpēc Latvijā šajā jomā ir vieta izaugsmei. Projektam gan jābūt ekonomiski pamatotam.

Vienlaikus Kuņickis pastāstīja, ka 2021. gadā beigsies valsts atbalsta termiņš Rīgas pirmajai termoelektrocentrālei (TEC) un uzņēmumam būs jālemj par tās nākotni - vai ļaut tai darboties uz tirgus principiem vai domāt par ko jaunu, piemēram, biomasas staciju.

Līdz 2020. gadam gan noteikts moratorijs jaunu elektrostaciju būvniecībai, kas elektroenerģiju varētu pārdot obligātajā iepirkumā. ''Latvenergo'' arī neizslēdz iespēju iesaistīties kādos projektus Lietuvā vai Igaunijā.

Energokompānijas valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, runājot par elektroenerģijas ražošanu, uzsvēra, ka lēmums investēt TEC ir bijis absolūti pareizs. Elektroenerģijas izstrāde šogad būs aptuveni divas teravatstundas, turklāt atsevišķos mēnešos Latvija intensīvi eksportējusi elektroenerģiju. Energokompānija šogad patērējusi vairāk nekā 600 miljonus kubikmetru dabasgāzes.

Tāpat ''Latvenergo'', sekojot līdz nozares tendencēm, apsvērs piedāvāt energoefektivitātes produktus, piemēram, patēriņa vadības iekārtas, mikroģenerāciju, kas varētu būt saules paneļi.

''Latvenergo'' šodien prezentēja un stāstīja par koncerna ilgtermiņa darbības stratēģiju no 2017. līdz 2022. gadam.

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" koncerns šogad deviņos mēnešos strādāja ar 678,2 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,1% mazāk nekā attiecīgajā laikā pērn, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 37,5% - līdz 94,3 miljoniem eiro.

"Latvenergo" koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu nomu.

"Latvenergo" koncernā ir mātessabiedrība AS "Latvenergo" un meitassabiedrības - AS "Latvijas Elektriskie tīkli", AS "Sadales tīkls", "Elektrum Eesti", "Elektrum Lietuva", AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" un SIA "Liepājas enerģija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!