Foto: DELFI

Lai iegūtu papildu līdzfinansējumu valsts energokoncerns "Latvenergo" jau šī gada nogalē ieplānojis publisku obligāciju emisiju 50 miljonu latu apmērā, portālu "Delfi" informēja uzņēmums.

Uzņēmums plāno piesaistīt līdzekļus ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai, kā arī spert būtisku soli uzņēmuma tēla, atpazīstamības un konkurētspējas uzlabošanā.

Ja situācija kapitāla tirgos būs labvēlīga, "Latvenergo" šī gada nogalē plāno obligāciju publisku emisiju latos un eiro valūtā. Obligācijas tiks iekļautas "Nasdaq OMX Baltijas" biržas parāda vērtspapīru sarakstā.

Obligācijas ir ilgtermiņa parāda vērtspapīrs (ilgāka par 1 gadu), ko emitē komercsabiedrība pati nosakot galvenos aizņemšanās noteikumus. Ar obligāciju emitents apsolās obligācijas īpašniekam periodiski atmaksāt procentu maksājumus un obligācijas pilno vērtību noteiktā datumā, ko sauc par dzēšanas termiņu.

Kopējā vērtspapīru emisijas nominālvērtība plānota līdz 50 miljoniem latu vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā. Konkrēti emisijas parametri tiks definēti emisijas dokumentu sagatavošanas laikā. Obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām, kas nozīmē, ka "Latvenergo" ir un paliks valstij pilnībā piederošs uzņēmums. "Latvenergo" aptaujas rezultātā vērtspapīru emisijas organizēšana uzticēta SEB grupai.

"Lēmums iziet kapitāla tirgū ir pārbaudījums uzņēmuma stabilitātei un briedumam. Obligācijas tiek laistas tirgū tad, ja potenciālie investori ir pārliecināti par uzņēmuma stabilitāti, atpazīstamību un konkurētspēju. Latvenergo savā izaugsmē ir sasniedzis šo augsto vērtējumu, līdz ar to esam droši, ka no ieguldītāju puses būs interese par Latvenergo obligācijām," norāda AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Ar obligāciju emisiju piesaistīto finansējumu uzņēmums novirzīs koncerna investīciju projektiem ražošanā, sadales un pārvades tīklu aktīvos. Līdz šim "Latvenergo" izmantoja banku aizdevumus, bet, emitējot obligācijas, koncerns cer rast papildu finansēšanās avotus uz labvēlīgiem noteikumiem, diversificēt aizdevēju portfeli un veicināt atpazīstamību, kas atvieglos finansējuma piesaisti investīcijām nākamajos gados.

"Latvenergo" valdes locekle Zane Kotāne skaidro, ka biržā kotētās "Latvenergo" obligācijas varēs iegādāties jebkurš Latvijas iedzīvotājs vai juridiska persona, iespējams, ka interese par tām būs arī Latvijas pensiju fondiem un investoriem no citām Eiropas valstīm.

Jau pirms emisijas "Latvenergo" plāno savā interneta mājas lapā izveidot investoru attiecību sadaļu, kurā regulāri tiks publicēta aktuālā informācija par koncerna finanšu rādītājiem un svarīgākajiem notikumiem.

Līdz šim "Latvenergo" koncerns publicēja informāciju par finanšu rādītājiem reizi gadā, bet pēc obligāciju emisijas finanšu informācija par tā darbību tiks publicēta reizi ceturksnī. Kotāne norāda, ka tādējādi sabiedrībai tiks nodrošināta iespēja labāk izprast "Latvenergo" darbību, saņemot kvalitatīvu un labas korporatīvās pārvaldības principiem atbilstošu informāciju par koncerna operatīvo darbību un pārvaldības principiem.

Obligāciju emisija ir pasaulē pieņemta prakse enerģētikas nozarē. Vērtspapīru emisiju ir veicis Igaunijas enerģētikas uzņēmums "Eesti Energia", Lietuvas elektroapgādes uzņēmumi, kā arī citas Eiropas lielās energokompānijas. Parāda vērtspapīrus ilgstoši emitē arī Latvijas valsts, norāda "Latvenergo".

"Latvenergo" grupas kapitālieguldījumi 2011. gadā ir 198 miljoni latu. Plānots, ka arī nākamajos gados kapitālieguldījumi būs šādā līmenī. Galvenie projekti, ko pašreiz īsteno "Latvenergo" koncerns, ir Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas otrā kārta, pārvades sistēmas izbūves projekts "Kurzemes loks" un nozīmīgas sadales tīklu sistēmas programmas, kuru mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, drošu un uzticamu pakalpojumu mūsu klientiem. Šo kapitālieguldījumu programmu realizāciju Latvenergo daļēji finansē no pašu līdzekļiem un daļēji no aizņemtā kapitāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!