Foto: LETA

Latvijas energokompānijai "Latvenergo" debitoru parādu apmērs pašlaik veido mazāk nekā četrus miljonus latu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Latvijas energokompānijas "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

"Elektroenerģijas debitori mums lielas galvassāpes nesagādā. Pašlaik to kopējā parādu summa ir nedaudz zem četriem miljoniem latu. Parādnieku ziņā tendences ir tādas pašas kā viscaur ekonomikā - ja uzņēmums kļūst maksātnespējīgs, tad tas nemaksā ne saviem preču un izejvielu piegādātājiem, ne "Latvenergo" par saņemto elektroenerģiju. Tas pats notiek ar privātpersonām - ja tās zaudē darbu un nespēj norēķināties par hipotekāro kredītu, tad nespēj norēķināties arī par elektroenerģijas piegādēm," paskaidroja Žīgurs.

Viņš teica, ka risinājums ir tikai viens - brīdinājumi un elektroenerģijas piegādes pāetraukšana galējā variantā. "Viens gan ir skaidrs - kad ārā ir ļoti auksts un temperatūra ir zem nulles atzīmes, mēs elektroenerģiju neatvienojam, nogaidām, līdz kļūst siltāks, protams, cenšamies parādu jautājumu risināt ar vienošanās palīdzību. Tā ir mūsu darba ikdiena. Jāteic, ka uzņēmumu debitoru fonds būtiski nemainās," viņš atzina.

Žīgurs norādīja, ka elektrības ikmēneša maksājums privātpersonām nebūt nav liels. Viņš informēja, ka vidējais dzīvokļa ikmēneša patērētās elektroenerģijas maksājums veido septiņus līdz 15 latus. "Tādējādi šis maksājums nav tik nozīmīgs, lai to nevarētu samaksāt. Tomēr allaž atrodas viltīgas privātpersonas, kuras atrod veidus, kā nesamaksāt," pastāstīja Žīgurs.

Viņš arī klāstīja, ka nereti bankas ir pirmās rindā uz parādu piedziņu un tāpēc pirms kāda laika Rīgas dome ierosināja izmaiņas likumos, paredzot, ka gadījumā, ja banka atsavina hipotekārā kredīta ķīlu, komunālo pakalpojumu piegādātājam ir tiesības pretendēt uz 10% no izsolē iegūtās summas. Žīgurs uzsvēra, ka tik lielu summu pēc īpašuma izsoles varētu garantēti atgūt arī komunālie uzņēmumi, kuri pēc būtības visu laiku ir palīdzējuši uzturēt bankas pārņemto dzīvokli kārtībā. Tomēr bankas ir noskaņotas pret šādām izmaiņām, tāpēc tās dara visu, lai šādas likumu normas netiktu ieviestas.

"Tomēr, ja runājam par juridisko personu maksātspēju, tad tie, kuri vēl grib cīnīties un redz gaismu tuneļa galā, cenšas kārtot savas parādsaistības, vienojoties par parādu atmaksas grafikiem. Savukārt tie, kuri ir nogrimuši, tie būtībā jau ir nogrimuši. Tur līdzekļus iespējams atgūt tikai caur tiesu, un arī šis process ir ļoti garš," pavēstīja Žīgurs.

Pēc "Lursoft" informācijas, "Latvenergo" pērn strādāja ar 609,751 miljona latu apgrozījumu, kas ir par 6,9% vairāk nekā 2008.gadā, un guva 20,23 miljonu latu peļņu, kas savukārt ir pieaugums 2,2 reizes.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi - "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!