Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas ķīmijas rūpniecības giganta ”Uralhim” meitas uzņēmums Latvijā ”Uralchem Trading” pagājušajā gadā apgrozījis gandrīz 720 miljonus latu, apsteidzot ilggadējo lielāko uzņēmumu topa līderi nacionālo energokompāniju ”Latvenergo”, liecina ”Lursoft” dati.

2011.gadā ”Uralchem Trading” apgrozījums sasniedza 719,9 miljonus latu (2010.gadā tas bija 456 miljoni latu). Savukārt energokoncerna ”Latvenergo” apgrozījums pērn bija 700,9 miljoni latu (2010.gadā – 656 miljoni latu).

Uzņēmuma ”Crediweb.lv” un portāla ”Rus.Delfi.lv” pētījums liecina, ka kopumā 2011.gadā Latvijas uzņēmumu apgrozījums sasniedza 16,7 miljardus latu, kas ir par 20% nekā 2010.gadā. Pētījums liecina, ka Krievijas ķīmijas rūpniecības uzņēmuma meitas firma ir apsteigusi ”Latvenergo”.

Savukārt pēc peļņas rādītājiem energokoncerns tomēr ir pirmajā vietā – ”Latvenergo” peļņa ”uz papīra” pērn sasniegusi 658 miljonus latu. Tiesa, tādu - reāli neeksistējošu - peļņu nācies uzrādīt, izpildot Eiropas Savienības prasības un atdalot meitas uzņēmumus. Reālā uzņēmuma peļņa pērn bijusi 44 miljoni latu. Taču arī šī summa ievērojami pārsniedz ”Uralchem Trading” ienākumus – 12,9 miljonus latu.

”Uralchem Trading” nodarbojas ar mātes uzņēmuma produkcijas eksportu, tās galvenie noieta tirgi ir Latīņamerika, Āfrika un Eiropa. ”Uralchem Trading” eksporta nodrošināšanai izmanto Rīgas un Ventspils ostas, caur kurām tiek pārkrauts apmēram miljons tonnu gadā.

Iepriekš laikraksta ”Dienas Bizness” un ”Lursoft” veidotajā Latvijas lielāko uzņēmumu TOP500 pirmo vietu vairākus gadus ieņēma ”Latvenergo”, 2008.gadā nomainot šajā pozīcijā ”Elko Grupu”.

Savukārt 2011.gadā ”Crediweb.lv” veidotajā sarakstā trešajā vietā pēc apgrozījuma ierindojās ”Rimi Latvia” ar 417 miljonu latu lielo apgrozījumu, ceturtajā vietā ir ”Maxima Latvija” ar 413 miljonu latu lielo apgrozījumu un piektajā vietā – ”Elko Grupa” ar 396 miljonu latu lielu apgrozījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!