Foto: DELFI

AS "Latvenergo" līdz gada beigām neplāno mēģināt iegādāties gāzi no Lietuvas, pastāstīja "Latvenergo" valdes loceklis Māris Kuņickis.

Viņš sacīja, ka līdz gada beigām dabasgāzes cena, ko piedāvā AS "Latvijas Gāze" (LG), atbilstoši prognozēm būs zemāka nekā gada sākumā un vairs nav ekonomiska pamatojuma mēģināt iegādāties gāzi no Lietuvas sašķidrinātās gāzes termināļa.

Vienlaikus viņš norādīja, ka patlaban energokompānija arī neplāno vērsties pie LG ar lūgumu ļaut izsūknēt un izmantot savām vajadzībām gāzi, ko "Latvenergo" pavasarī iegādājās izsolē no Krievijas "Gazprom Export".

Kuņickis skaidroja, ka "Latvenergo" izmaksas par gāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir nemainīgas, tāpēc izdevīgāk ir gaidīt brīdī, kad LG piedāvātā gāzes cena būs augstāka.

Vēstīts, ka "Latvenergo" vairākkārt neveiksmīgi mēģināja iegādāties gāzi no Lietuvas, taču LG nenodrošināja piekļuvi gāzes transportēšanas infrastruktūrai. Aprīļa otrajā pusē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) administratīvajā lietā nolēma izteikt brīdinājumu LG saistībā ar tās rīcību, nenodrošinot "Latvenergo" iespēju piegādāt gāzi no Lietuvas.

Savukārt augusta beigās SPRK noraidīja LG lūgumu piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu. Tādējādi regulatora ieskatā Latvijas lietotāji ir tiesīgi prasīt LG piešķirt tiesības izmantot infrastruktūru, lai piegādātu gāzi savam patēriņam, tostarp ja tā iegādāta no ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!