Foto: LETA

AS "Latvenergo" akcionāru sapulcē nolemts izbeigt "Latvenergo" līdzdalību AS "Nordic Energy Link", kas veic Igaunijas un Somijas savienojošā elektroenerģijas pārvades kabeļa darījumu operācijas.

Galvenais iemesls, kāpēc "Latvenergo" 2004.gadā nolēma piedalīties "Nordic Energy Link" projektā, bija iespēja šo starpsavienojumu izmantot komerciālam mērķim un tirgot elektroenerģiju Skandināvijas tirgū "Nord Pool Spot" biržā, pārdodot elektroenerģiju palu laikā, kā arī importējot elektroenerģiju no Somijas zemu cenu periodos.

Savukārt līdzdalība šajā uzņēmumā "Latvenergo" jāpārtrauc saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvām, kas nosaka, ka "Latvenergo" jāveic darbības, lai sabiedrībā kā elektroenerģijas ražotājs un tirgotājs pēc šī gada 31.decembra nebūtu īpašnieks elektroenerģijas pārvades infrastruktūrai. Tostarp "Latvenergo" nedrīkst būt līdzīpašnieks AS "Nordic Energy Link" īpašumā esošajam 350 megavatu (MW) jaudas kabelim, kas savieno Igauniju un Somiju.

Pašlaik norit sarunas starp projekta dalībniekiem par galīgu vienošanos un izdevīgāko darījuma gaitu.

Saskaņā ar 2004.gada 15.jūnijā noslēgto dibināšanas līgumu AS "Latvenergo" ir Igaunijā reģistrētās akciju sabiedrības AS "Nordic Energy Link" 25% daļu turētājs. AS "Nordic Energy Link" pieder arī "Eesti Energia" - 39,9%, "Lietuvos Energia" - 25% un "Finestlink" - 10,1%.

Darījumu iecerēts pabeigt līdz šī gada beigām.

"Latvenergo" koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. "Latvenergo" koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā.

AS "Latvenergo" vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" "Latvenergo" novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu "Baa3/stabils".

"Latvenergo" koncernā iekļautas mātessabiedrība AS "Latvenergo" un meitassabiedrības AS "Latvijas elektriskie tīkli", AS "Sadales tīkls", "Elektrum Eesti", "Elektrum Lietuva", un SIA "Liepājas enerģija", kā arī "Elektrum Eesti" meitassabiedrība SIA "Elektrum Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!