Foto: DELFI

"Latvenergo" koncerna peļņa 2015. gadā bija 85 miljoni eiro, liecina koncerna revidētie 2015. gada rezultāti.

"Latvenergo" peļņa 2014. gadā bija 34,9 miljoni eiro.

"Latvenergo" koncerna ieņēmumi 2015. gadā bija 929,1 miljons eiro, kas ir par 8% mazāk nekā 2014. gadā. Kā skaidro uzņēmuma vadība, samazinājumu noteica izmaiņas finanšu uzskaites principos līdz ar AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" darbības uzsākšanu 2014. gada 1. aprīlī.

Savukārt koncerna EBITDA jeb peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem ir palielinājusies par 30% un sasniedz 307 miljonus eiro.

Rezultātus pozitīvi galvenokārt ietekmējusi elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām Latvijā no 2015.gada 1.janvāra. Līdz tam AS "Latvenergo" pārdeva elektroenerģiju par regulētiem tarifiem, kas bija zemāki par tirgus cenu.

"Latvenergo" par 2015. gadu maksājamais dividenžu paredzamais apjoms ir 77,4 miljoni eiro, kas pēc akcionāra lēmuma tiks novirzīts dažādiem mērķiem, tai skaitā elektroenerģijas pakalpojuma nodrošināšanas atbalstam trūcīgiem un mazturīgiem iedzīvotājiem, daudzbērnu ģimenēm, kā arī personām ar pirmās grupas invaliditāti un ģimenēm ar bērnu invalīdu un daļējai obligātās iepirkuma komponentes izmaksu kompensācijai, nodrošinot, ka obligātā iepirkuma komponente saglabājas līdzšinējā līmenī - 26,79 eiro par megavatstundu (MWh).

Uzņēmuma pārstāvji uzsver, ka 2015.gadā "Latvenergo" koncerns ir saglabājis līdera pozīciju Baltijas valstīs, "sarežģītajos elektroenerģijas tirgus apstākļos sekmīgi izmantojot savu pieredzi un prasmi reaģēt uz dažādām tirgus situācijām". Būtiskākie notikumi enerģētikas nozarē, kas 2015. gadā ir ietekmējuši "Latvenergo" koncerna darbību, bija Baltijas valstu dziļāka integrācija Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, kā arī elektroenerģijas tirgus liberalizācijas noslēgums Latvijā, pievienojot tam Latvijas mājsaimniecības.

Koncerna ieguldījums investīcijās sasniedz 190,5 miljonus eiro, un vērienīgākais projekts ir Daugavas hidroelektrostaciju (HES) hidroagregātu rekonstrukcija. 2015. gadā sekmīgi tika turpināta finansējuma avotu diversifikācija, "Latvenergo" kā pirmajai valsts kapitālsabiedrībai Austrumeiropā emitējot zaļās obligācijas.

"Latvenergo" koncerna tirgus daļa 2015. gadā saglabājās aptuveni trešdaļa no kopējā Baltijas valstu elektroenerģijas tirgus. Kopumā mazumtirdzniecības klientiem pārdotas 7869 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, no šī apjoma ārpus Latvijas pārdota gandrīz viena trešdaļa jeb 2539 GWh. Mērķtiecīgas pārdošanas aktivitātes 2015. gadā biznesa klientu skaitu Lietuvā un Igaunijā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājušas aptuveni par 33%.

"Latvenergo" koncerns 2015. gadā savās ražotnēs ir saražojis 3882 GWh elektroenerģijas un 2408 GWh siltumenerģijas. Pagājušais gads bija viens no sausākajiem Daugavas pietecē, tādu neatceras pat ilggadēji koncerna darbinieki. Šajā situācijā sevi pierādīja Rīgas termoelektrostacijas (TEC), kuru efektīvā darbība ierobežoja elektroenerģijas cenu pieauguma risku un apliecināja to nozīmi valsts enerģētiskajai neatkarībai. Daugavas HES saražoja par 6% mazāk elektroenerģijas nekā pērn jeb kopumā 1805 GWh, savukārt Rīgas TEC saražoja par 23% vairāk jeb kopumā 2025 GWh, savu darbības režīmu pielāgojot elektroenerģijas tirgus apstākļiem.

2015. gada jūnijā "Latvenergo" koncerns emitēja zaļās obligācijas 75 miljonu eiro apmērā, sekmīgi turpinot finansējuma piesaistes avotu diversifikāciju. Tādējādi "Latvenergo" ir kļuvusi par pirmo valsts kapitālsabiedrību Austrumeiropā, kas emitējusi zaļās obligācijas. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's Investors Service" emitētās zaļās obligācijas ir novērtējusi "Baa2" līmenī ar stabilu nākotnes vērtējumu, kas atbilst "Latvenergo" kredītreitingam.

Vienlaikus ar ilgtspējas un gada pārskatu par 2015. gadu tiek publicēts arī "Latvenergo" "Korporatīvās pārvaldības ziņojums par 2015. gadu", kas ir sagatavots, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likumu un AS "Nasdaq Riga" 2010. gadā izdotajiem "Korporatīvās pārvaldības principiem un ieteikumiem to ieviešanā".

"Latvenergo" koncerna 2016. gada starpperiodu pārskati tiks publicēti 31. maijā, 31. augustā un 30. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!