Foto: LETA

Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecībai alternatīvas varētu būt ogļu koģenerācijas stacijas un vēja parku projekti, taču šie projekti ir dārgāki, otrdien Latvijas Radio sacīja “Latvenergo” vadītājs Āris Žīgurs.

Žīgurs atzina, ka nevēlas tādu projektu īstenošanu, kur Latvijas gala patērētājam būtu jāpiemaksā.

Viņš gan atzina, ka elektrība nekļūs dārgāka un nenotiks arī nekādi radikāli elektroenerģijas gada vidējās cenas lēcieni. Žīgurs skaidroja, ka palu periodā un vasarā cena ir zema, bet augstāka tā ir ziemās. Tāpat parasti elektroenerģiju pērk pamatojoties uz 12 vai 24 mēnešu līgumu un cena tiek izlīdzināta. Tuvākajos 4 līdz 5 gados tādas cenu izmaiņas, kas būtu izsakāmas ar divzīmju skaitli - 11% vai 12% nebūšot.

Žīgurs atzina, ka Lietuvai Visaginas AES jautājums ir ļoti būtisks, jo kaimiņvalsts elektroenerģijas patēriņā līdz 70% veido imports un lietuvieši paši to ģenerē ļoti maz. Tā kā Lietuva ir kļuvusi par enerģijas importētāju, tad šajā situācijā arī Latvijai ir ko uztraukties, jo nespēja Lietuvā ģenerēt enerģiju pietiekamā apjomā var novest pie krīzes situācijām.

Žīgurs gan nenoliedza, ka šī situācija atbrīvo "Latvenergo" un igauņu iespējas tirgoties Lietuvas tirgū.

Kā ziņots, konsultatīvajā referendumā par Visaginas AES projektu, kas svētdien norisinājās reizē ar Seima vēlēšanām, lietuvieši visai pārliecinoši pauda noraidošu attieksmi pret jaunas kodolspēkstacijas būvi. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!