Foto: LETA

Energokompānijas AS "Latvenergo" zaļās obligācijas iegādājušies Baltijas, Vācijas, Austrijas un Somijas investori.

No trešdienas "Latvenergo" zaļās obligācijas iekļautas "Nasdaq Riga" Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. Par godu šim notikumam "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs trešdien "Nasdaq Riga" telpās ieskandināja biržas zvanu, iezīmējot tirdzniecības sesijas sākumu.

Zaļās obligācijas ir "Latvenergo" otrs obligāciju laidiens, pirmajā reizē "Latvenergo" izlaida vienkāršas obligācijas, bet šoreiz izdotas zaļās obligācijas. Ar obligācijām piesaistītie līdzekļi tiks ieguldīti atjaunojamajā enerģijā, energoefektivitātē, vides aizsardzībā un ilgtspējīgas vides sekmēšanā. Līdzekļus plānots ieguldīt hidroelektrostaciju atjaunošanā, balto stārķu un zivju resursu aizsardzībā. Zaļo obligāciju ideja pārņemta no Skandināvijas pieredzes un priekšdarbi šim obligāciju laidienam ilguši aptuveni divus gadus, stāstīja Žīgurs.

Aptuveni 80% no zaļajām obligācijām iegādājās Baltijas investori, 15% - Vācijas investori, obligācijas iegādājušies arī Austrijas un Somijas investori, pastāstīja "SEB bankas" brokerpakalpojumu vadītāja Nataļja Točelovska. "SEB bankai" uzticētas šīs vērtspapīru emisijas organizētāja un aģenta funkcijas. Ja "Latvenergo" zaļās obligācijas vēlas iegādāties privātpersona, tā var to darīt biržā vai arī vēršoties savā bankā, skaidroja Točelovska.

"SEB bankas" brokerpakalpojumu vadītāja pastāstīja, ka zaļās obligācijas 2007. gadā ieviesa "SEB banka" sadarbībā ar Pasaules Banku un kopš tā laika šāda veida obligācijas kļuvušas arvien populārākas.

"Latvenergo" izlaistās obligācijas ir pirmās zaļās obligācijas "Nasdaq Baltic" biržā, un līdz šim "Latvenergo" ir vienīgais Austrumeiropas uzņēmums, kas emitējis zaļās obligācijas. Emitējot šīs obligācijas, "Latvenergo" ir parādījis, ka vērtspapīru emisija ir veids, kā dažādot kapitāla piesaistes avotus, sacīja "Nasdaq Baltic" Biržas pakalpojumu vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne.

"Latvenergo" vadītājs žurnālistiem atzina, ka uzņēmuma attīstībai plānots turpmāk izmantot arī komercbanku aizņēmumus, taču atšķirībā no aizņēmuma kredītiestādē, kur noteikumus diktē banka, vērtspapīru emisijai noteikumus var noteikt pats emitents - "Latvenergo".

"Latvenergo" zaļo obligāciju emisijas kopējais apjoms ir 75 miljoni eiro. Vienas obligācijas nominālā vērtība ir 1000 eiro. Obligāciju dzēšanas termiņš ir septiņi gadi. Gada kupona likme ir fiksēta, 1,9%.

Obligāciju emisija tiek īstenota "Latvenergo" otrajā obligāciju piedāvājuma programmā, kas ir 100 miljonu eiro apmērā. Sākotnēji norādītais kopējais obligāciju laidiena apjoms 50 miljonu eiro apmērā, ņemot vērā investoru interesi un pieprasījumu, izvietošanas periodā tika palielināts līdz 75 miljoniem eiro.

"Latvenergo" koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. "Latvenergo" koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus.

"Latvenergo" peļņa pērn augusi par 33%, liecina SIA "Firmas.lv" informācija. "Latvenergo" peļņa pērn bija 34 976 548 eiro, turpretī 2013. gadā - 26 227 928 eiro.

Savukārt energokompānijas apgrozījums pērn saruka par 27% - no 944 463 385 eiro 2013. gadā līdz 741 107 898 eiro pērn.

"Nasdaq Baltic" ir vienots nosaukums, ko lieto, lai apzīmētu "Nasdaq Tallinn", "Nasdaq Riga" un "Nasdaq Vilnius" kopīgo piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!