Foto: F64

Latvijas alus tirgū nav vietas vēl kādai lielai alus darītavai, kas būtu tikpat liela kā trīs esošie lielie tirgus dalībnieki - "Aldaris", "Cēsu alus" un "Lāčplēsis", sacīja alus darītavas AS "Aldaris" valdes loceklis Artūrs Ilziņš.

Viņš teica, ka Latvijas tirgū ir vieta jaunām, taču ne tik lielām alus darītavām kā trīs lielākie tirgus dalībnieki. "Ja tās ir alus darītavas, kas apkalpo, piemēram, vienu kafejnīcu, kādas Rīgā ir vairākas, tādām vieta būs vienmēr. Taču ceturtajam spēlētājam, kas būtu tikpat liels kā mēs Latvijas alus tirgus trīs lielākie spēlētāji, manuprāt, vietas nav. Tāpat šaubos, vai ir vieta kādam tikpat lielam "craft" alus ražotājam kā "Tērvete" vai "Bauskas alus"," viņš pauda.

Vienlaikus Ilziņš pieļāva, ka Latvijas alus tirgū ir iespējamas konsolidācijas starp mazajiem kvalitatīvā jeb "craft" alus ražotājiem, kuriem atsevišķi pietrūkst jaudas, lai apgūtu kādu jaunu segmentu. Pēc biznesa pamatlikumiem konsolidācija būtu vēlamais ceļš. Viņš gan nevarēja komentēt, vai tuvākajā laikā varētu notikt kāda konsolidācija.

Ilziņš arī prognozēja, ka neviens vidēja izmēra alus ražotājs tuvākajā laikā nepārtrauks darbību, bet starp mazajiem alus ražotājiem turpināsies dabīgā atlase. Tomēr, ņemot vērā, ka vieni veras veļā, bet citi - ciet, kopējais darītavu skaits varētu nemainīties. "Patiesībā saražot kvalitatīvu alu ir grūti, saražot alu ar nemainīgu kvalitāti ir vēl grūtāk, un spēt ar to nopelnīt naudu arī nav viegli," viņš rezumēja.

Jau ziņots, "Aldaris" 2015. gadā strādāja ar 26,244 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 8,3% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājās par 23,3% un bija 2,614 miljoni eiro. Kompānijas 2016.gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti.

Tāpat vēstīts, ka 2013. gadā "Aldaris" paziņoja, ka Latvijā koncentrēsies uz ekskluzīvo augstākās kvalitātes un "premium" alus šķirņu brūvēšanu vēsturiskajā alus darītavā, tādēļ plastmasas pudelēs jeb PET fasētā alus ražošana pārcelta ārpus Latvijas - uz "Carlsberg" grupas alus darītavām Lietuvā un Igaunijā.

"Aldaris" ir Dānijas alus ražotāja "Carlsberg" grupas uzņēmums. "Carlsberg" kontrolē uzņēmumu "Baltic Beverages Holding".

Jau ziņots, ka Latvijā lielākās alus darītavas pēc realizācijas ir "Aldaris", "Cēsu alus" un "Lāčplēsis" alus darītava ("Cido grupa").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!