Foto: F64

Rīgas apgabaltiesa trešdien pilnībā noraidīja Latvijas kuģošanas kompānijas "Latvijas kuģniecība" (LK) prasību pret zvērināta advokāta Andra Grūtupa biroju, kurš pārstāvēja "Bankas Baltija" (BB) kreditorus lietā par 239 miljonu latu piedziņu no Latvijas Bankas un valsts Finanšu ministrijas (FM) personā, pastāstīja tiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts.

Saskaņā ar LK iepriekš sniegto informāciju 2005.gadā toreizējā LK valde piekrita kompānijai neizdevīgam līgumam ar Grūtupa biroju. Pašreizējā LK valde uzskata, ka tiesvedības finansēšana BB kreditoru lietā ir nepamatota un neatbalstāma.

LK norādīja, ka kopējais honorārs, ko BB kreditoru prasības apmierināšanas gadījumā no LK saņemtu Grūtupa birojs, varētu būt pat 13,6 miljoni latu, proti, pēc LK toreizējās valdes noslēgtā līguma advokātu biroja pārmērīgo honorāru veidoja 50% no LK apmierinātā kreditoru prasījuma, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Ņemot vērā toreizējo PVN likmi 22% apmērā, advokātu biroja honorāru veidotu 62% no LK prasījuma summas, kas ir 22,45 miljoni latu atbilstoši BB administratora norādītajam. Grūtupa birojam LK iepriekšējā valde samaksājusi vairāk nekā vienu miljonu latu.

Iepriekšējā LK valde 2005.gadā pirms noslēgt neizdevīgo līgumu divas reizes atteicās no BB kreditoru tiesvedības finansēšanas, uzskatot, ka izredzes atgūt savus noguldījumus BB ir visai niecīgas. Tomēr vēlāk līgums tika noslēgts, kas, iespējams, tika slēpts arī no LK akcionāres Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, pieļāva LK.

Tādēļ pašlaik LK vadība sākusi tiesvedību, lai, pēc kompānijas uzskata, nesamērīgo advokāta honorāru atzītu par neatbilstošu Advokatūras likumam un summu atgūtu. Lietā kā trešā persona pieaicināta BB.

Jau ziņots, ka šī nav vienīgā LK prasība pret Grūtupa biroju. LK Rīgas apgabaltiesā iesniedza prasību, kurā lūgts atzīt par spēkā neesošu līgumu par juridisko pakalpojumu sniegšanu, kā arī piedzīt 175 tūkstošus latu kā nepamatoti saņemtu honorāru. Prasība vērsta pret bijušajiem LK valdes un padomes locekļiem - Edvīnu Bērziņu, Andri Linužu, Imantu Sarmuli, Olgu Pētersoni, Māri Gaili, Uldi Pumpuru, Gunti Ločmeli, kā arī Grūtupa biroju. Apgabaltiesa šogad oktobrī prasību noraidīja, taču LK spriedumu ir pārsūdzējusi.

Vēstīts arī, ka BB likvidators "BDO" vērsās tiesā ar prasību pret FM un Latvijas Banku par kopumā 238 miljonu latu piedziņu. Šādu summu veido 185,6 miljonu latu zaudējumi un likumiskie nokavējuma procenti 52,8 miljonu latu apmērā.

Pirmās instances tiesa - Rīgas apgabaltiesa - 2010.gada 12.oktobrī nolēma BB prasību daļēji apmierināt un no Latvijas Bankas piedzīt 60 miljonus latu. Daļā par zaudējumu piedziņu no FM prasība tika noraidīta. Savukārt izskatot lietu apelācijas instancē, Augstākā tiesa prasību pilnībā noraidīja. Šis spriedums ir pārsūdzēts Senātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!