Foto: LETA

Latvijas lauksaimniecības uzņēmums VAKS (Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība), investējis 300 000 eiro Latvijas zemniekiem piederošā piena pārstrādes uzņēmumā "Latvijas piens" un kļuvis par 9% kapitāla daļu īpašnieku, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

Laikā, kad piena nozare atrodas krīzes situācijā,  investīcijas sekmēs uzņēmuma attīstību un paaugstinās tā konkurētspēju vietējā un eksporta tirgos. Atbilstoši noslēgtajam dalībnieku līgumam, līdzšinējiem īpašniekiem piensaimnieku kooperatīvam "Trikāta KS" pieder 44%, "Latraps" 30%  un piensaimnieku kooperatīvam "Dzēse" 17% uzņēmuma kapitāldaļu.

VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons norāda, ka ar šo investīciju VAKS  apliecina savu stratēģiju -  nopelnīto kapitālu ieguldīt vietējo uzņēmumu attīstībā, tā sekmējot arī Latvijas ekonomikas attīstību.

VAKS savā 15 gadu darbības laikā vienmēr fokusējies uz augstākas pievienotās vērtības radīšanu, nodrošinot izaudzēto graudu pirmapstrādi, uzglabāšanu un realizāciju. Analizējot krīzes situāciju, kas izveidojusies piena nozarē, secināts, ka Latvijas zemniekiem piederošais jaunais piena pārstrādes uzņēmums "Latvijas piens" ir perspektīva  investīcija, uzskata Jansons.

"Latvijas piena"  darbība nodrošina augstākās pievienotās vērtības radīšanu zemnieku saimniecībās ražotajam pienam, ļaujot piena ražotājiem ne tikai gūt labumu no izejvielas ražošanas, bet perspektīvā saņemt dividendes no sev piederoša pārstrādes uzņēmuma, norāda Jansons.

Savukārt "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža atzīmē, ka VAKS investīcija apliecina progresīvu attīstību lauksaimnieku vidē. Tiek atbalstīta zemnieku uzņēmumu pilna cikla darbība - no izejvielas līdz gatavam produktam, ģenerējot augstāko pievienoto vērtību, ko var saņemt no piena ražošanas.  Investīcija dos iespēju stabilizēt jaunā uzņēmuma darbību, turpinot attīstīt Latvijā efektīvu vietējās zemnieku saimniecībās saražotā piena pārstrādi.

Arī "Latraps" šogad veica  ieguldījumu , lai vēlreiz apliecinātu vietējā kapitāla, kas pieder Latvijas zemniekiem, spēju izveidot  pilna cikla darbību piena nozarē.  "Latvijas piens" ir sekmīgi uzsācis darbību un ieņēmis savu vietu vietējā un paplašina darbību eksporta tirgos, šogad izvēršot arī siera eksportu.  

"VAKS investīcija noteikti ir izsvērta un pārdomāta investīcija, izprotot, ka krīzes apstākļos investēt ir visefektīvāk, jo tad katrs cents tiek novērtēts  kā īpaši svarīgs un tiek daudzkārt pārdomāts, kā to visefektīvāk izmantot. Jāatzīmē arī, ka jaunas rūpnīcas pirmie darbības gadi nav viegli, jo piena tirgū jākonkurē  ar uzņēmumiem, kuri jau apguvuši noteiktas tirgus pozīcijas, turklāt, šobrīd piena nozare pārdzīvo vienu no dziļākajām krīzēm, kas sarežģī arī jaunu tirgu apguvi," norāda Ruža.

 "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs norāda, ka  vietējā kapitāla investīcijas stabilizē uzņēmumu, jo dod jaunas iespējas uzņēmuma attīstībai.  "Izvēršot darbību laikā, kad piena nozare pārdzīvo kritisku situāciju visā Baltijā, jānodrošina efektīva uzņēmuma un ražošanas procesu pārvaldība, jaunu produktu izstrāde un ieviešana ražošanā, lai spētu attīstīt produktu ar augstu pievienoto vērtību eksportu. Ārvalstu tirgu apguvi paildzina arī sertifikātu iegūšana, kas prasa noteiktu laiku un papildus investīcijas," norāda Krievārs.

"Latvijas piens" ir 100% Latvijas zemniekiem piederošs uzņēmums, kas darbu sāka 2012.gada nogalē. Produktu portfeli veido siers, kā arī industriālie produkti - vājpiena koncentrāts un krējums. Eksports industriālo produktu jomā veido 98%, savukārt patēriņa produktu jomā - 17%. Produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu, Zviedriju.

Latvijas lauksaimniecības uzņēmums VAKS aktīvi darbojas kopš 1999. gada. Kooperatīvs ir Vidzemes un Latgales lauksaimnieku uzņēmums, kas nodrošina savu biedru izaudzētās produkcijas pirmapstrādi, uzglabāšanu un realizāciju. Uzņēmumā pašlaik apvienojušās vairāk nekā 400 saimniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!