Foto: F64

Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas Valsts meži" šogad plāno veikt dažāda veida darbus latvāņu izplatības ierobežošanai 314 hektāru platībā visā Latvijas teritorijā, tam paredzot 77 tūkstošu eiro lielu finansējumu, pastāstīja Latvijas Valsts mežu" komunikācijas speciālists Ainārs Sedlenieks.

Viņš skaidroja, ka latvāņu apkarošanai "Latvijas Valsts meži" izmanto gan mehāniskās ierobežošanas, gan ķīmiskās ierobežošanas, gan kombinētās ierobežošanas metodi. Pēdējo piecu gadu laikā "Latvijas valsts mežiem" ir izdevies samazināt latvāņu invadēto platību par 50 hektāriem.

"Tā kā latvāņa ierobežošana ir darbietilpīgs un ilgs process, tad ierobežošanas pasākumi tiek plānoti visa veģetācijas perioda garumā. Pavasarī tiek izmantoti selektīvas iedarbības herbicīdi, bet vēlāk cīņai ar latvāni papildus izmanto mehāniskos ierobežošanas līdzekļus, veicot latvāņa centrālo rozešu izduršanu, pļaušanu, ziedu čemuru nogriešanu. Šāda latvāņa dzīves telpas samazināšana ir efektīvākā izplatības ierobežošanas metode. Lai to realizētu, nepieciešamas plašas zināšanas gan lauksaimniecībā, gan mežsaimniecībā, gan arī augu aizsardzībā," stāstīja Sedlenieks.

Viņš atzīmēja, ka cīņā ar latvāni liela nozīme ir arī sadarbībai ar apkārtējo zemju īpašniekiem, kuru teritorijās ir šis augs. "Ierobežošanas pasākumu veikšana tikai "Latvijas valsts meži" teritorijās plānoto efektu nedod," viņš uzsvēra.

2014. gadā "Latvijas Valsts mežu" auditētais apgrozījums pērn bija 275,717 miljoni eiro, kas ir par 6,1% vairāk nekā 2013.gadā, bet uzņēmuma peļņa pieauga par 24,7% un bija 75,454 miljoni eiro.

"Latvijas Valsts meži" izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības u.c. Kompānijas īpašnieks ir valsts , bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!