Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānā uz nāvi notiesātos trīs jaunos vīriešus, kuri piedalījās nesenajos protestos, ieslodzījumā spīdzināja, kas raisa bažas par valsts tiesisko sistēmu, atsaucoties uz organizācijas "Amnesty International" ziņojumu, vēsta medijs "The Guardian".

Noskaidrots, ka ieslodzīto Mehdi Mohammadifardu izvaroja un smagi piekāva cietuma sargi. Vīrietis guva traumas un taisnās zarnas asiņošanu, kam bija nepieciešama ārstēšana slimnīcā ārpus cietuma.

Aresta laikā Irānas Revolucionārās gvardes kareivji 19 gadus veco vīrieti svieda pret grīdu un salauza degunu, ziņoja organizācija.

Mohammadifardam piesprieda nāves sodu līdz ar vēl diviem vīriešiem – 18 gadus veco Arshiu Takdastanu un 31 gadu veco Džavadu Rouhi. Viņus arestēja saistībā ar 21. septembra protestiem Mazandaranas provincē. Vīriešus apsūdzēja par korupciju un naidu pret Dievu.

Organizācija ziņoja, ka Rouhi pakļāva smagiem sitieniem, kuru radīšanai izmantoja dažādus priekšmetus, kā arī pie viņa dzimumorgāniem piestiprināja ledu. To visu viņam nodarīja, kamēr pats Rouhi bijis sasiets. Arī Tadgastans ieslodzījumā vairākkārt ticis piekauts.

Organizācija uzsver, ka nepilnu stundu ilgā tiesas sēdē upuriem tika liegtas tiesības uz viņu izvēlētiem advokātiem. Tiesas sēdē tika lūgts atcelt nāvessodus.

"Notiesātie vīrieši un viņu nomocītie radinieki dzīvo soda izpildes ēnā. Tikmēr Revolucionārās gvardes aģenti un prokuratūras darbinieki bauda absolūtu nesodāmību. Tie paši darbinieki, kurus pamatoti tur aizdomās par atbildību vai līdzdalību pret vīriešiem vērstajā seksuālajā vardarbībā un citos spīdzināšanas veidos. Šis fakts izceļ Irānas tiesu sistēmas nežēlību un necilvēcību," sacījusi organizācijas direktora vietniece Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas jautājumos Diāna Eltahavija.

"Irānas varasiestādēm tūlīt nepieciešams atcelt nāves sodus šiem jaunajiem vīriešiem un visas pret viņiem vērstās apsūdzības, kas saistītas ar viņu miermīlīgo dalību protestos. Arī jāveic ātra un objektīva izmeklēšana, lai pie atbildības sauktu visus, kuri ir atbildīgi pie spīdzināšanas, kam tika pakļauti vīrieši."

Personu vārdus, kuri tiek turēti aizdomās par nežēlīgo attieksmi pret jaunajiem vīriešiem, paredzēts nodot Rietumu varasiestādēm, ziņo "The Guardian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!