Foto: LETA
Jaunieceltajam "Latvijas Dzelzceļa" (LDz) valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Aivaram Strakšam ir 233 100 eiro parādsaistības, liecina šogad pavasarī iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija.

Vienlaikus Strakšas ir izsniedzis vairākus aizdevumus, kuru kopējā summa ir 55 400 eiro. Divi no šiem aizdevumiem - 11 000 un 17 000 eiro apmērā - izsniegti pērn.

"Latvijas Dzelzceļa" jaunajam vadītājam ir arī 32 995 eiro naudas uzkrājums AS "Swedbank", īpašumā zeme Drabešu un Annas pagastā, kā arī zeme un dzīvoklis Siguldā.

Deklarācijā norādīts, ka Strakša īpašumā ir 2009.gada izlaiduma transporta kravas kaste - piekabe.

Savukārt algā "Latvijas Dzelzceļā" Strakšas pērn saņēmis 89 108 eiro.

Strakšam pieder arī 150 kapitāldaļas SIA "J.A.Lejas", 119 kapitāldaļas SIA "Vienotās apgādes centrs" un sešas kapitāldaļas SIA "Agro Centrs".

"Latvijas Dzelzceļa" valdes locekļa amatu Strakšas ieņem kopš 2005.gada, pirms tam viņš gadu bijis ministra palīgs Finanšu ministrijā, bet vēl pirms tam - ministra palīgs Zemkopības ministrijā.

Kā liecina arhīvs, Strakšas bijis toreizējā ekonomikas ministra Aigara Kalvīša padomnieks. Laikraksts "Diena" savulaik vēstīja, ka Strakšas un Kalvītis ir tuvi draugi kopš studiju laikiem.

Kā ziņots, šodien uzņēmuma LDz akcionārs no amata atcēlis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturēto uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni.

Kā valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs iecelts LDz valdes loceklis, viceprezidents Strakšas, šodien žurnālistus informēja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa.

KNAB darbinieki Magoni aizturēja ceturtdien vakarā. Magoņa aizturēšanas iemesli pagaidām nav zināmi.

KNAB pagaidām komentārus nesniedza.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņem nepilnus 10 gadus - kopš 2005.gada 1.septembra. Pirms tam no 2003.gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs.

Strakšas par LDz valdes locekli kļuva reizē ar Magoni - 2005.gada 1.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!