Foto: LETA

"Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētāja amata kandidātu vērtēšanas process ir pabeigts un izraudzītā "īsā saraksta" kandidātu vidū ir SIA "AV Investments" līdzīpašnieks un valdes loceklis Vladimirs Čamāns un uzņēmuma "OpusCapita" valdes loceklis Aldis Greitāns, liecina LETA iegūtā neoficiālā informācija.

Iepriekš izskanēja, ka "īsajā sarakstā" tiks iekļauti trīs kandidāti. Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" šovakar ziņoja, ka "īsajā sarakstā" iekļauts arī kādreizējais Latvijas Pasta vadītājs Māris Kleinbergs, kurš pašlaik ir loģistikas uzņēmuma SIA "Schenker" valdes loceklis.

Kā norādīja Greitāns, kandidēt uz LDz vadītāja amatu viņu uzaicināja personāla atlases kompānija. Viņš skaidro, ka LDz ir viena no lielākajām un stratēģiski svarīgākajām kompānijām. Nenoliedzot, ka kompānijā vajadzīgas pārmaiņas, Greitāns uzskata, ka revolūciju tomēr šajā uzņēmumā nevajadzētu. Runa esot par attīstību un uzņēmuma vērtības pieaugumu, arī konkrētajā ģeopolitiskajā situācijā. Greitāns arī uzsver, ka viņam ir 16 gadu darba pieredze starptautiskajās kompānijās gan Ziemeļeiropā, gan Krievijā, kas lieti noderētu šī uzņēmuma vadībā.

Čamāns 2008.gada beigās tika atbrīvots no AS "Rīgas Vagonbūves rūpnīca" valdes priekšsēdētāja amata, savukārt iepriekš viņš bijis "Rīgas Vagonbūves rūpnīca" ģenerāldirektors un SIA "Strangbetong Latvia" rīkotājdirektors. Vēl pirms tam bijis "House of Prince Riga" direktors.

Greitāns savukārt līdz 2012.gadam bija informācijas loģistikas uzņēmuma "Itella Information" vadītājs Latvijā un vēlāk viņš tika iecelts par finanšu un grāmatvedības ārpakalpojumu ieviešanas vadītāju Baltijā un darbojās globālā biznesa virziena ietvaros. Pēc tam viņš bijis Baltijas privātais un riska kapitāla investora "BaltCap" valdes loceklis.

Kā ziņots, "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētāja amata kandidātu vērtēšanas process ir pabeigts un personāla atlases uzņēmuma "Executive Search Baltics" ("Amrop")" speciālisti ir tikušies ar visiem "prioritizētajiem un motivētajiem" kandidātiem no tā saucamā garā saraksta, iepriekš informēja uzņēmuma pārstāvis Viesturs Lieģis.

Viņš skaidroja, ka šonedēļ notiks Satiksmes ministrijas veidotā nominācijas komitejas sēde. Tajā "Amrop" prezentēs sava darba rezultātus.

Sēdes mērķis ir izvēlēties trīs amata kandidātus, ar kuriem nominācijas komiteja tiksies, pieņemot tālākus lēmumus, skaidro Lieģis.

Kā ziņots, Satiksmes ministrija (SM) noslēgusi līgumu ar uzņēmumu SIA "Executive Search Baltics" par VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja amata kandidātu atlases veikšanu.

Kandidātu un procesa uzraudzībai ir izveidota nominācijas komisija, kura arī pieņems gala lēmumu. Nominācijas komisija iesaistīsies procesā, kad būs izsijāti kandidāti un palikuši galvenie pretendenti uz amatu. Tā arī pieņems gala lēmumu. Komisiju vada Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa, un tajā darbojas arī dzelzceļnieku arodbiedrības pārstāvis Savelijs Semjonovs, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks.

Amata kandidātam tiek prasīta arī izpratne par transporta loģistikas nozares darbības principiem, liecina iepriekš "Latvijas Vēstnesī" publicētās konkursa prasības uz LDz valdes priekšsēdētāja amatu.

Kandidātiem vajadzīga akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība finansēs, uzņēmējdarbības, ekonomikas, vadībzinātnes, tiesību zinātnes, inženierzinātnes vai eksakto zinātņu jomā. Pretendentam jābūt vismaz trīs gadu pieredzei liela uzņēmuma vai organizācijas izpildvadībā, ietverot arī administratīvās un finanšu jomas, pieredzei un izpratnei par uzņēmuma/organizācijas darbību Latvijas un starptautiskas konkurences apstākļos.

Kandidātam jābūt arī pieredzei lielu un sarežģītu komandu vadībā, pieredzei liela mēroga pārmaiņu projektu iniciēšanā, īstenošanā un vadīšanā (restrukturizācijas, optimizācijas un tamlīdzīgos procesos). LDz nākamajam vadītājam jābūt pieredzei sabiedriskajās lietās un sabiedriskajās attiecībās gan uzņēmuma iekšienē, gan publiskajā un biznesa telpā.

Savukārt pieredze darbā sabiedrisko/komunālo pakalpojumu vai sabiedriskās infrastruktūras nozarēs tiks uzskatīta par priekšrocību.

Uzvarētājs tiks paziņots janvārī.

Kā ziņots, LDz valdes priekšsēdētāja amats kļuva vakants pēc tam, kad tika atlaists ilggadējais LDz vadītājs Uģis Magonis, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizturēja aizdomās par kukuļņemšanu. Magonis gan joprojām oficiāli skaitās LDz prezidents, jo no šī amata viņš nav atbrīvots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!