Foto: LETA

Pēc panāktās vienošanās par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu biznesa iespējas Irānā var palielināties, tomēr līdzšinējā Latvijas farmācijas kompānijas AS "Grindeks" sadarbība ar klientiem no Irānas bijusi laikietilpīga un sarežģīta, stāsta "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Viņš atzīmē, ka sadarbību ar Irānas partneriem aizkavē dažādi tirdzniecības ierobežojumi, kas saistīti arī ar apmaksas nosacījumiem. No pasūtījuma saņemšanas brīža līdz reālai produktu piegādei bieži vien nepieciešams vismaz pusgads.

Taču Bundulis arī norāda, ka Tuvo Austrumu reģions ir viens no "Grindeks" biznesa attīstības stratēģiskajiem virzieniem. Irānā uzņēmumam patlaban ir trīs klienti, kuriem tiek nodrošinātas aktīvo farmaceitisko vielu piegādes, savukārt gatavo zāļu formu realizācija šajā valstī tiek izskatīta kā viena no nākotnes iespējām.

"Neapšaubāmi, ka tirgus, kur iedzīvotāju skaits pārsniedz 77 miljonus, ir uzņēmumam interesants, un tas ir ņemts vērā, veidojot līdzšinējo sadarbību. Tajā pašā laikā tiek domāts arī par biznesa paplašināšanu šajā valstī," atzīst Bundulis.

Lai "Grindeks" Irānā paplašinātu biznesu, sākot arī gatavo zāļu formu eksportu, produktus nepieciešams tur reģistrēt. Tas nozīmē, ka jārēķinās ar ilgstošu un sarežģītu procesu, tāpēc pirmie rezultāti tuvākajos gados nav gaidāmi, stāsta Bundulis.

"Kompānija "Grindeks" Irānā var strādāt, tomēr ir jānodrošinās ar lielu pacietību, kamēr ienākumi no šī biznesa nevar tikt izvirzīti kā prioritāte jau pirmajos sadarbības gados," uzskata "Grindeks" valdes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, Irāna 14. jūlijā panāca vienošanos ar sešām pasaules lielvarām par savas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, un, kā izteikušies eksperti, tas varētu pozitīvi ietekmēt naftas cenas globālajos tirgos. Lielvalstu panāktā vienošanās ar Irānu paredzēs pakāpeniski atcelt pret Teherānu noteiktās sankcijas, kas atļaus valstij eksportēt vairāk naftas nekā patlaban.

Jau vēstīts, ka "Grindeks" iesniegtie 2014. gada revidētie konsolidētie finanšu pārskati liecina, ka 2014. gadu koncerns noslēdza ar 2,5 miljonu eiro zaudējumiem, kas attiecināmi uz mātessabiedrības akcionāriem. Salīdzinājumam, 2013.gadā koncerna neto peļņa bija 13,5 miljoni eiro. Koncerna apgrozījums 2014. gadā bija 88,5 miljoni eiro, kas ir par 30 miljoniem eiro jeb 25% mazāk nekā 2013. gadā.

Koncerna bruto peļņas rentabilitāte 2014.gadā bija 54%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija mīnus 2,9%.

2014. gadā koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 60 pasaules valstīm kopumā par 83 miljoniem eiro, kas ir par 29,3 miljoniem eiro jeb 26% mazāk nekā 2013. gadā.

"Grindeks" ir vertikāli integrēts farmācijas uzņēmums, kura galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernā iekļauti pieci meitasuzņēmumi Latvijā, Igaunijā, Krievijā un Slovākijā. Pārstāvniecības atvērtas 13 valstīs.

"Grindeks" akcijas tiek kotētas "Nasdaq Riga" Oficiālajā sarakstā. "Grindeks" lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans - 33,29%, "AB.LV Private Equity fund 2010" - 22,66%, Anna Lipmane - 11,38%, "Swedbank" AS Clients Account (nominālturētājs) - 9,92%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!