Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas naftas kompānijai "Lukoil" piederošā degvielas uzpildes staciju tīkla operatora Lietuvā "Lukoil Baltija" pārdošana varētu ilgt līdz pat gadam, paziņoja "Lukoil Baltija" prezidents Ivans Paļeičiks.

Sarunā ar aģentūru BNS viņš neizteicās par iespējamiem pircējiem, sakot, ka tikai nesen saņēmis informāciju par "Lukoil" lēmumu pārdot aktīvus Lietuvā un Latvijā.

"Tas ir dabisks process, ka tās [degvielas uzpildes stacijas] tiek pārdotas, to esmu teicis jau iepriekš. Es domāju, ka aktīvus pārdot vajag vēlāk, bet padome izlēma tos pārdot tagad, un tāds lēmums ir viņu ziņā, viņi ir īpašnieki. Runājot par pircēju un cenu, es neko nezinu un neko nevaru minēt. Cik saprotu, ikviens vēlas pārdot par augstāko iespējamo cenu," klāstīja Paļeičiks.

Viņš pieļāva, ka kompānijas pārdošanas process varētu ilgt pat gadu.

"Domāju, ka process ilgs no sešiem līdz 12 mēnešiem. Aktīvi Igaunijā tika pārdoti sešu mēnešu laikā, jo pārdošana ietver noteiktas procedūras, piemēram, auditu un piedāvājumu apkopojumu. Tāpat ir jāsaņem Konkurences padomes apstiprinājums. Process nav diez ko ātrs," teica "Lukoil Baltija" prezidents.

Paļeičiks atzina, ka varētu izteikt piedāvājumu aktīvu iegādei, tomēr sacīja, ka, lai veiktu tādu pārņemšanu, "ir nepieciešama nauda". Uz jautājumu, vai viņš iegādātos "Lukoil Baltija" ar "Vaizga", kas viņam pieder kopā ar sievu, starpniecību, Paļeičiks atzina, ka tāds variants ir jāizskata.

"Es būtu ieinteresēts ["Lukoil Baltija" iegādē]. Paši esam izveidojuši kompāniju, un ir žēl, ka tā tiek pārdota," sacīja uzņēmējs. "Es nevaru to nedz noliegt, nedz apstiprināt. Mēs par to runāsim, mēs to izvērtēsim. Tam ir nepieciešama nauda. Ja man būtu kādi divi simti miljonu [eiro], es noteikti iesniegtu piedāvājumu, jo zinu, kā to pārvaldīt. Diemžēl man tādas naudas nav," viņš teica.

"Vaizga" pieder degvielas uzpildes stacijas, kas darbojas ar zīmoliem "Luktarna", "Baltic Petroleum" un "Lukoil". Turklāt Paļeičika dēls vada kompāniju "Spectator NT", kas ir degvielas uzpildes staciju "Baltic Petroleum" operators.

Lietuvas bankas "Swedbank" galvenais ekonomists Nerijs Mačulis sacīja, ka, visticamāk, "Lukoil Baltija" iegādāsies vietējas kompānijas, iespējams pat kompānijas, kuras kontrolē "Lukoil Baltija" vadības pārstāvji.

Mačuļa vērtējumā, "Lukoil" lēmums pārdot degvielas uzpildes staciju tīklu galvenokārt ir saistīts ar pārmaiņām naftas tirgū.

"Lukoil" prezidents Vagits Aļekperovs pagājušajā nedēļā intervijā telekanālam "Rossija 24" teica, ka kompānija pārdos aktīvus Latvijā un Lietuvā, šādu lēmumu pamatojot ar to, ka šajās valstīs ir pret Krieviju vērsts noskaņojums.

Mačulis norādīja, ka politiskā situācija varētu būt viens no iemesliem "Lukoil" lēmumam, bet tam nevajadzētu būt izšķirošam.

"Lukoil Baltija" Lietuvā ir operators 109 degvielas uzpildes stacijām, un to skaitu plānots samazināt līdz 76.

2014. gadā kompānijas ieņēmumi saruka par 18% un bija 266 miljoni eiro, bet peļņa samazinājās par 35% - līdz 2,3 miljoniem eiro.

Jūnijā Igaunijas degvielas tirgotājs "Olerex" iegādājās "Lukoil" meitasuzņēmumu Igaunijā "Lukoil Eesti", kam piederēja degvielas uzpildes staciju tīkls šajā valstī. Pērn "Lukoil" pārdeva savus degvielas uzpildes staciju tīklus Čehijā, Slovākijā, Ungārijā un Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!