Foto: LETA

Konkurences padome (KP) atļaujot TV3 kanāla māteskompānijai "MTG Broadcasting AB" iegādāties AS "Latvijas Neatkarīgo Televīziju" (LNT), noteica, ka gan TV3, gan LNT jāpaliek bezmaksas virszemes apraidē līdz nākamā gada beigām, abiem kanāliem būs jāsaglabā atsevišķas ziņu redakcijas un vismaz 21% satura jābūt Latvijā veidotajam. Turklāt KP patur tiesības līdz 2017.gada beigām likt apvienošanās dalībniekiem pārdot daļu savu aktīvu.


KP norāda, ka abu televīziju veiksmīgai pastāvēšanai tirgū, darbojoties atsevišķi, kaitējusi gan ekonomiskā krīze, gan augstās digitālās televīzijas ieviešanas izmaksas. Televīziju apvienošana, "lai arī samazinātu konkurenci, tomēr ļautu televīzijām efektivizēt savu darbību un nodrošināt patērētājiem svarīgo satura kvalitāti, kā arī, iespēju robežās, informācijas daudzveidību".

KP noteica, ka apvienošanās gadījumā programmām TV3 un LNT jābūt pieejamām bezmaksas apraidē vismaz līdz 2013.gada 31.decembrim, turklāt abām programmām jāsaglabā neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas, kā arī jāsaglabā ziņu raidījumu daudzums pašreizējā apjomā. Savukārt programmu redaktoriem amata aprakstā jābūt atsevišķi nostiprinātai redakcionālā neatkarība no mediju īpašnieka.

KP arī noteikusi, ka programmām LNT un TV3 vismaz 21% no raidlaika jāaizpilda ar oriģinālu, Latvijā veidotu saturu.

Pēc apvienošanās KP liedza paaugstināt reklāmas raidlaika cenas kanālos TV3, TV6, 3+ vismaz līdz 2012.gada beigām, bet, ja līgums ar kādu reklāmdevēju ir spēkā ilgāk, tad līdz šī līguma termiņa beigām.

Savukārt pēc 2012.gada reklāmas cenu drīkst palielināt ne vairāk kā par gada inflācijas koeficientu. Apvienošanās dalībnieki nedrīkst piedāvāt reklāmdevējiem reklāmu savu programmu sasaistītajās pakās -, piemēram, ja reklāma tiek ievietota LNT programmu grupā, reklāmdevējam nedrīkst uzspiest šīs reklāmas ievietošanu arī citos MTG kanālos, tai skaitā Igaunijā un Lietuvā.

Lai nepieļautu, ka apvienošanās rada kaitējumu uzņēmumiem, kas no apvienošanās dalībniekiem iegādājas televīzijas programmas to tālākai izplatīšanai  skatītājiem, KP noteikusi, ka apvienošanās dalībniekiem jānodrošina iespēja iegādāties to programmas gan atsaistīti (bez pienākuma, pērkot vienu programmu, komplektā pirkt arī citu), gan sasaistīti, par pirkšanu komplektā saņemot atlaidi, kas nedrīkst pārsniegt 20% no kopējās cenas.

Tāpat noteikts, ka apvienošanās dalībnieku programmu izplatīšanā nedrīkst iesaistīt starpniekus, turklāt programmu retranslācijas tiesības jānodrošina uz vienlīdzīgiem nosacījumiem, nepiedāvājot īpaši labvēlīgus nosacījumus "MTG Broadcasting AB" piederošajai "Viasat AS".

Lai nodrošinātu nosacījumu kontroli, "MTG Broadcasting AB" reizi gadā jāiesniedz KP starptautiskas auditoru kompānijas auditētus un apstiprinātus vidējās cenas mainīšanas datus, ietverot MTG "klasiskās reklāmas" pārdošanas ieņēmumu datus un neatkarīgas mediju pētījumu aģentūras apkopotus reklāmas izvietošanas pakalpojuma pārdošanas apjoma datus par iepriekšējo gadu. Tāpat uzņēmumam 2014.gadā jāiesniedz visaptveroša informācija par darbību Latvijā un finansiālo stāvokli, darbību atsevišķos tirgos un apvienošanās ietekmi uz tiem.

Tāpat KP lēmumā noteikts, ka līdz 2017.gada beigām KP ir tiesības likt apvienošanās dalībniekiem "veikt strukturālas izmaiņas, atsavinot daļu no saviem aktīviem".

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) ir atļāvusi darījumu, kurā mediju koncerns "MTG Broadcasting" (MTG) plāno pārņemt "Latvijas Neatkarīgo televīziju" (LNT) un "TV5". Savukārt Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) iepriekš norādījusi, ka darījumam neiebilst, ja televīzijas kanāli LNT un "TV3" paliktu bezmaksas virszemes apraidē, saglabātu patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas un garantētu oriģinālsatura pieejamību.  

Starptautiskais raidorganizāciju koncerns "Modern Times Group" (MTG), kam Latvijā pieder trīs televīzijas kanāli - TV3, TV3+ un TV6 -  noslēdzis līgumu par 100% AS "LNT" pirkšanu, kas operē trīs kanālus Latvijā - LNT, TV5 un LMK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!