Foto: LETA

Valsts uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) prezidenta Uģa Magoņa aizturēšana ir saistīta ar kādu saimniecisku darījumu, intervijā TV3 sacīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Nekādu plašāku informāciju ministrs neizpauda, vien norādīja, ka attiecīgais darījums ir apturēts un Satiksmes ministrija veiks padziļinātu pārbaudi uzņēmumā.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ceturdienas, 6.augusta, vakarā aizturējis Magoni. LDz vadītājs no amata piektdien tika atbrīvots, un par viņa pienākumu izpildītāju iecelts LDz līdzšinējais valdes loceklis Aivars Strakšas.

"Lursoft" informācija liecina, ka Magonis bija LDz valdes priekšsēdētājs kopš 2005.gada. No 2003. līdz 2005.gadam vadījis LDz padomi.

Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2014.gadu liecina, ka Magoņa parādsaistības pērn sarukušas par 15,1% un bija 217,7 tūkstoši eiro.

Magoņa ienākumi pērn bija 100,9 tūkstoši eiro alga LDz, kas ir par 2,3% mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī 30 tūkstoši eiro gūti no "Nordea Bank Finland" Latvijas filiāles, savukārt 421 eiro bija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras budžeta maksājumi. Deklarācija atklāj, ka LDz vadītājs pērn veicis septiņus darījumus, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, kopumā 5,1 tūkstoša ASV dolāru un 123,5 tūkstošu eiro apmērā, tostarp 52 tūkstoši eiro bija aizdevuma atgriešana, 30 tūkstoši eiro - kredīta palielinājums, 17,1 tūkstotis eiro - alimenti.

Magonim bezskaidras naudas uzkrājumos pērn nogalē glabājās 22,2 tūkstoši eiro un 1,2 tūkstoši ASV dolāru, bet skaidras naudas uzkrājumu viņam nebija. Pagājušā gada beigās Magonis bija 7455 eiro vērtu kapitāldaļu turētājs kompānijā "Je enerģija" un 1250 Krievijas rubļu (23,4 eiro) vērtu kapitāldaļu īpašnieks Krievijas kompānijā "Tretja gruzoperevozčnaja kompanija".

LDz vadītājam pagājušajā gada beigās vairs nepiederēja 106 Latvijas lielākā alkoholisko dzērienu ražotāja "Latvijas Balzams" akcijas 150,8 eiro vērtībā, kuras viņš bija norādījis deklarācijā par 2013.gadu. Pērnā gada beigās Magonim piederēja 106 pajas 150,8 eiro vērtībā.

Deklarācija arī liecina, ka viņam pieder trīs zemes gabali un būve Ādažu novadā, kā arī dzīvoklis Rīgā. Tāpat Magoņa īpašumā ir 2009.gada vieglā pasažieru automašīna "Mercedes Benz CL 500", 1990.gada vieglais plašlietojuma automobilis "VAZ 2109", kā arī 2007.gada kuteris "Formula 310SS".

KNAB redzeslokā Magonis nonācis arī iepriekš. Kā liecina aģentūras BNS arhīvs, KNAB 2010.gada rudenī sāka padziļinātu pārbaudi par Magoņa 2009.gada amatpersonas deklarācijā norādītajiem vērienīgajiem darījumiem.

KNAB redzeslokā toreiz nonāca vairāki Magoņa veiktie darījumi. Tie biroja izmeklētājiem viesuši šaubas par aizdomīgiem darījumiem, kuri varētu slēpt iespējamu naudas legalizēšanu. Savukārt legalizējamā nauda varētu būt iegūta, izmantojot stāvokli LDz un tā meitasfirmā "LDz Cargo".

Magonis, komentējot KNAB pārbaudi, toreiz aģentūrai BNS teica, ka tas nav nekas ārkārtējs un birojs šajā gadījumā tikai pilda savus pienākumus. Viņš gan atzina, ka nevar komentēt baumas par to, ka KNAB izmeklētājiem radušās bažas par aizdomīgiem darījumiem, kas varētu slēpt iespējamu naudas legalizēšanu. Magonis norādīja, ka viņa rīcībā šādas informācijas nav, turklāt arī KNAB darbinieki viņam neko tādu neesot teikuši. LDz vadītājs toreiz apliecināja, ka KNAB darbinieki bijuši pie viņa mājās un viņš atbildējis uz biroja jautājumiem.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!