Foto: DELFI
Bankrotējušo rapšu eļļas ražotāju SIA "Iecavnieks" varētu pārpirkt zivrūpnieks, AS "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris, savukārt atlaistie strādnieki bez darba tomēr nepaliks, jo līgumi tiks pārslēgti ar Babra jaundibināto uzņēmumu, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja uzņēmuma maksātnespējas administratore Ivita Baumane.

Kā ziņots, "Iecavnieks" ar Daugavpils tiesas lēmumu pērn 5.maijā tika atzīts par maksātnespējīgu, un šā gada 9.septembrī pēc uzņēmuma lielākā kreditora AS "Swedbank" prasības sākta bankrota procedūra.

"Uzņēmuma strādniekiem darbs uzteikts no 1.oktobra, tomēr esam noslēguši vienošanos ar uzņēmumu, kurš līdz izsolei apsaimniekos un uzturēs "Iecavnieka" mantu, ka tas no 31.oktobra pārņems darbiniekus un pārslēgs līgumus. Līgumus ar darbiniekiem slēgs pēc juridiskās adreses reģistrētais jaundibinātais uzņēmums SIA "Vegetable Oil Product Group Latvia", kura vadītājs Babris izteicis gatavību piedalīties izsolē. Līdz izsolei nevaram atstāt rūpnīcu tukšu. Teritorija ir jāuztur, lai vērtība nezustu un uzņēmumu varētu pārdot par maksimāli augstāko cenu," sacīja Baumane.

Viņa atzina, ka "Iecavnieka" izsole vēl nav izsludināta, jo šonedēļ tiek gaidīts uzņēmuma novērtējums, pēc kura saņemšanas saskaņā ar normatīvajiem aktiem to sūtīs apstiprināšanai "Swedbank".

"Diemžēl bankas politika ir tāda, ka viņi nevēlējās noslēgt mierizlīgumu. Patlaban strādājam tālāk, un tālākā lietas virzība būs atkarīga no bankas rīcības," sacīja administratore.

""Iecavnieka" potenciāls ir eksporta tirgi gan tepat Baltijas reģionā, gan arī tālāk uz Rietumiem. Galvenais iemesls, kāpēc esmu pievērsies šim uzņēmumam, ir tā lieliskā un specifiskā produkcija, īpaši rapšu un linu eļļa, kas unikālās kvalitātes dēļ ir konkurētspējīgi produkti starptautiskā tirgū. Perspektīva "Iecavniekam" noteikti ir, ja pareizi sakārtosim uzņēmumu. Investorus piesaistīsim paši, un finansējumu pirkšanai atradīsim," sacīja Babris, atturoties minēt iespējamo darījuma summu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Vegetable Oil Product Group Latvia" pamatkapitāls ir 2000 latu, tā 51% pieder Babrim, bet 49% - Ukrainā reģistrētam uzņēmumam SIA "Era Grein".

Saskaņā ar uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informāciju, "Iecavnieka" apgrozījums pērn bijis 4,12 miljoni latu. Tas ir par 26% mazāk nekā pērn, kad uzņēmums apgrozīja 5,55 miljonus latu.

"Iecavnieka" zaudējumi 2010.gadā bijuši 255 328 lati, kas ir 90% samazinājums salīdzinājumā ar 2009.gadu, kad uzņēmums strādāja ar 2,76 miljonu latu zaudējumiem.

"Iecavnieks" dibināts 2000.gadā un ir lielākais rapšu eļļas ražotājs Latvijā.

"Iecavnieka" lielākie īpašnieki ir Roberts Čivkuls un Inta Lagzdiņa, kuriem pieder pa 45% uzņēmuma kapitāla, savukārt 4% pieder Gaļinai Vīgantei, bet pa 2% - Normundam Vāveram, Intaram Gailītim un Viktorijai Šimkovičai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!