Foto: LETA

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" mazākuma akcionārs "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) joprojām nav sniedzis Satiksmes ministrijas (SM) pieprasīto informāciju par plānoto ieguldījumu aviokompānijā, pastāstīja SM valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Viņš norādīja, ka BAS joprojām nav iesniedzis SM informāciju par to, vai veiks ieguldījumus "airBaltic" un kāda būs šo ieguldījumu izcelsme. Taču Matīss atzina, ka BAS vēl ir laiks prasīto informāciju iesniegt līdz 28.janvārim.

Vienlaikus SM valsts sekretārs apliecināja, ka valstij būtu izdevīgi, ja aviokompānijā iesaistītos privātais akcionārs neatkarīgi no tā, vai tas ir BAS vai kāds cits. "Valstij ir izdevīgi, ja iesaistītos vēl kāds privātais akcionārs, kas veiktu ieguldījumus, jo tādējādi valsts puses ieguldījumi būtu mazāki nekā kompāniju vadot vienai pašai," paskaidroja Matīss, taču uzsvēra, ka gadījumā, ja BAS tomēr atteiksies ieguldīt "airBaltic", aviokompānijai tas sarežģījumus neradīs. "Tas nebūs kritiski kompānijai," teica SM valsts sekretārs.

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa 9.janvārī pēc uzņēmuma "Veriko" pieteikuma ierosināja BAS maksātnespējas lietu, kuru paredzēts skatīt 24.janvārī.

"Veriko" pārstāvis Raivo Sjademe nevēlējās komentēt, kādēļ uzņēmums nolēmis prasīt tiesā BAS maksātnespējas procesa pasludināšanu.

Tāpat jau ziņots, ka SM 2011.gada 30.novembrī iegādājās "airBaltic" privātajam akcionāram BAS piederošos 47,2% lidsabiedrības akciju. Akcijas iegādātas par to nominālvērtību – 224 453 latiem. Tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās akcijas ministrija iegādājās uz pirmpirkuma tiesību pamata. Savukārt BAS īpašumā, pēc SM sniegtās informācijas, joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

Vienlaikus 3.oktobra vienošanās starp "airBaltic" akcionāriem palika spēkā – saskaņā ar to valsts turpina ieguldīt līdzekļus lidsabiedrībā atbilstoši "airBaltic" biznesa plānam un arī BAS ir iespēja atjaunot līdzdalību "airBaltic" kapitālā līdz 47%. BAS pērn 22.decembra "airBaltic" akcionāru sapulcē paziņoja, ka ir gatavs ieguldīt līdzekļus lidsabiedrības pamatkapitālā. BAS saskaņā ar vienošanos "airBaltic" pamatkapitālā ir jāiegulda 37,7 miljoni latu līdz janvāra beigām.

Patlaban "airBaltic" apmaksātais pamatkapitāls ir 475 615 latu. "airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri līdz šim bija Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!