Foto: LETA

Trešdien, 25. jūlijā AS "Ventspils nafta" (VN) akcionāru sapulcē pārvēlēta jauna padome un tajā vairs nedarbosies Šveices advokāts Rūdolfs Meroni un viņa nometnes pārstāvji, savukārt tajā ievēlēts ir Olafs Berķis, liecina kompānijas paziņojums "NASDAQ OMX Riga" biržā.

VN padomē ievēlēti Vladimirs Egers, Kristofers Teopanis Matsakos, Mihails Dvoraks, Javeds Ahmeds, Rubils Jilmazs, Marks Morrels Vērs, kā arī no jauna ievēlētie Oļegs Stepanovs, Igors Skoks, Genādijs Ševcovs, Olafs Berķis un Ivars Bērziņš.

Padomē vairs nav ievēlēti Davids Anstis, Meroni, Jānis Hāze, Aivars Gobiņš un Davids Aleksandrs Šlafs.

Meroni nometnes pārstāvis Aivars Gobiņš pauda viedokli, ka izmaiņas VN padomē liecina, ka starptautiskais koncerns "Vitol" ir pakļāvies "Latvijas oligarhu interesēm" un ka šis uzņēmums esot gatavs iesaistīties no likumības viedokļa apšaubāmos darījumos, kādu uzņēmums esot īstenojis jau 2006.gada rudenī, "slēdzot slepenu vienošanos ar tiesājamā Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītu personu grupu par VN privatizāciju".

Gobiņa vērtējumā, līdz ar izmaiņām no VN pārvaldības izstumta valsts, kuras potenciālās intereses kā Lembergam slēpti piederošu īpašumu pārvalda Šveices advokāts Meroni.

"Berķis, Stepanovs, Skoks un Ševcovs tiesības pārvaldīt VN īpašnieci AS "Latvijas naftas tranzīts" un tās mātesuzņēmumu AS "Ventbunkers" ieguva prettiesiskā ceļā - ar viltu, meliem un krāpniecību un izmantojot sevis lobēto politisko aizmuguri, kura ir gatava darīt jebko savu sponsoru labā. Iespējams, pat prettieskām metodēm," norādīts Gobiņa paziņojumā. Visi lēmumi, ar kuriem minētās personas kontrolējot AS "Ventbunkers" un AS "Latvijas naftas tranzīts", esot apstrīdēti Latvijas tiesās. Gobiņš apgalvo, ka vienīgais likumīgais "Ventbunkera" un "Latvijas naftas tranzīta" padomes priekšsēdētājs ir Meroni.

Meroni skatījumā, "Berķis, Stepanovs, Skoks un Ševcovs ir personas, ar kuru rokām Lemberga vadībā gadiem ilgi īstenota VN izzagšana". Minētās personas kā Ventspils uzņēmumu amatpersonas gadiem ilgi esot kalpojušas Lembergam, "īstenojot noziedzīgu darījumu shēmas", un tagad vecie laiki sākot atgriezties.

Tāpat akcionāru sapulcē apstiprināts VN 2011.gada konsolidētais pārskats. Sapulcē atlika lemšanu par VN pērnās peļņas izlietošanu. Par VN 2012.gada pārskata un konsolidētā gada pārskata revidentu auditorfirmu izvēlēta SIA "PricewaterhouseCoopers".

Egeram ir uzdots sasaukt VN jaunievēlētās padomes pirmo sēdi. Līdzekļi atlīdzības fondā padomes locekļiem par VN padomes locekļu pienākumu pildīšanu nav paredzēti.

Akcionāru sapulcē piedalījušies akcionāri, kas pārstāv 92,79% no balsstiesīgajām akcijām.

"Ventspils nafta" ir viena no lielākajām uzņēmumu grupām Latvijā un darbojas naftas produktu transportēšanas un uzglabāšanas jomā. "Ventspils nafta" ir koncerna mātessabiedrība, kas pārvalda ieguldījumus grupas uzņēmumos, veicinot koncerna kopējās vērtības un katra atsevišķā uzņēmuma vērtības pieaugumu.

"Ventspils naftai" pieder 51% SIA "Ventspils nafta termināls", kas ir lielākais naftas un naftas produktu terminālis Baltijā, un 66% SIA "LatRosTrans", kas ir Latvijas-Krievijas lielākais kopuzņēmums Baltijā.

"Ventspils nafta" nodrošina arī ieguldījumu pārvaldi - 49,94% saistītajā uzņēmumā AS "Latvijas kuģniecība".

"Ventspils naftas" akcijas kopš 1998.gada 20.oktobra tiek kotētas biržas "NASDAQ OMX Riga" Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!