Foto: LETA

Daļa no 80 miljoniem eiro, kas no "Ventspils naftas" akciju pārdošanas varētu pienākties Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij"), būs pilnīgā drošībā, Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto" pauda viens no akciju pārdošanas organizētājiem, Lemberga bijušais advokāts no Šveices Rudolfs Meroni.

Saskaņā ar raidījuma pausto, pirms divām nedēļām pārdotās "Ventspils naftas" akcijas piederēja "Latvijas naftas tranzītam", ko kontrolē "Ventbunkers". Savukārt "Ventbunkera" slēpts īpašnieks, iespējams, ir no pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils mērs Lembergs. Šīs Lembergam it kā slēpti piederošās patiesā labuma guvēja tiesības prokuratūra ir arestējusi tā sauktās Lemberga krimināllietas ietvaros.

"Ventbunkera" un "Latvijas naftas tranzīta" padomes priekšsēdētājs Rudolfs Meroni skaidroja, ka dividenžu izmaksa pagaidām nav plānota, tā vietā nauda tikšot ieguldīta: "Mēs investēsim naudu drošā veidā. Problēma ir tā, ka tik lielus apjomus tagad nav viegli ieguldīt. Starptautisko banku piedāvātās procentu likmes depozītiem ir negatīvas. Mēs mēģināsim investēt tā, lai kaut ko nopelnītu."

Meroni raidījumam norādīja, ka naudas daļa, kas, iespējams, varētu pienākties Lembergam, kompānijā būs drošībā. "Naudas daļa, kas netieši virtuāli pieder Lemberga grupai, droši stāvēs kompānijā, tā netiks aiztikta. Ja beigās būs tiesas lēmums, tad tā nonāks vai nu pie valsts vai pie Lemberga," raidījumam "de facto" sacīja Meroni.

Lembergs līdz šim noliedzis, ka viņam "Ventbunkerā" piederētu vairāk par vienu akciju, kas norādīta viņa amatpersonas ienākumu deklarācijā, savukārt prokurori uzskata, ka Lembergam pieder divas septītās daļas "Ventbunkera".

Notikusī "Ventspils naftas" akciju pārdošana starptautiskai kompānijai "Vitol" ir daļa no plašāka ''miera plāna'' Ventspilī. Bez vienošanās iepriekš karojošu biznesmeņu starpā darījums nebūtu iespējams.

Viena no versijām, par to, kas varētu notikt pēc šī darījuma,- varētu mainīties akcionāru sastāvs "Ventbunkerā", kur oficiāli īpašnieki ir tā sauktie Lemberga oponenti. "Es principā tādu iespēju neizslēdzu," par savu akciju pārdošanu raidījumam teicis "Ventbunkera" akcionārs Olafs Berķis.

Savukārt Meroni, noliedzis, ka pats grasītos izpirkt citu īpašnieku akcijas, bet pieļāvis, ka miera plāna rezultātā atsevišķi akcionāri vai akcionāru grupas "Ventbunkeru" pametīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!