Foto: LETA

Krievijas un Latvijas kopuzņēmuma SIA "Metalleks" investīciju projekts fitinga jeb vara cauruļu savienojumu ražošanas uzsākšanai Jelgavā saņems uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi par gandrīz vienu miljonu latu. Par to pēc valdības sēdes žurnālistus informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Uzņēmumam projekts jārealizē divu gadu laikā līdz 2014.gada otrajai pusei. Kompānija izveidos aptuveni 30 jaunas darbavietas, bet saražoto produkciju pilnībā plānots eksportēt. Šos vara cauruļu savienojumus galvenokārt izmanto būvniecībā, klāstīja EM valsts sekretārs.

Pūce arī piebilda, ka kompānija otrajā gadā pēc ražotnes nodošanas ekspluatācijā plāno sasniegt septiņu miljonu latu apgrozījumu.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes atzina, ka uzņēmumam piešķirtā UIN atlaide 15% nav maksimāli iespējamā - 25%, jo uzņēmums investīciju projektam saņems arī Eiropas fonda atbalstu.

Atbildīgā EM skaidro, ka uzņēmums projektā ražošanas attīstībai iecerējis ieguldīt kopumā 6,399 miljonus latu. Tostarp ir arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" pasākuma "Augstas pievienotās vērtības investīcijas" līdzfinansējums. ERAF piešķirtā atbalsta intensitāte ir 35% no kopējām attiecināmajām izmaksām.

EM skaidro, ka "Metalleks" investīciju projekts atbilst visām prasībām, lai tam piemērotu UIN atlaidi 15% apmērā, kas veidos kopumā 959 900 latu. Ņemot vērā kompānijas prognozēto kopējā apgrozījuma pieaugumu, valsts budžetā samaksātie nodokļi septītajā gadā pēc investīciju projekta īstenošanas pārsniegs sākotnēji piemēroto atlaidi.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem kompānijas apmaksātais pamatkapitāls ir 2000 latu. 49% uzņēmuma kapitāldaļu pieder AS "Jelgavas Mašīnbūves rūpnīca", bet kontrolpakete - 51% ir Krievijas SIA "UGMK-OCM" īpašumā.

Ministrijā norāda arī, ka iespēja piemērot UIN atlaidi par atbalstāmajos investīciju projektos veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem paredzēta no pagājušā gada sākuma, lai veicinātu ekonomikas ātrāku atveseļošanu, piesaistot Latvijai lielās investīcijas.

Jau vēstīts, ka 2011.gada 4.oktobrī atbalstīts AS "Dobeles dzirnavnieks" sagatavotais atbalstāmo investīciju projekts. Savukārt šogad 22.maijā valdības atbalstu guva SIA "Baltic Crystal" investīciju projekts, 4.septembrī - AS "Tērvetes AL" investīciju projekts, bet 18.septembrī - Vācijas AKG grupas uzņēmuma SIA "AKG Thermotechnik Lettland" projekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!