Foto: DELFI

Ja tuvākajā laikā netiks realizēts Rīgas ostas Krievu salas projekts, uzņēmums "Latvijas dzelzceļš" (LDz) un osta var zaudēt 11 miljonus tonnu jeb vienu piekto daļu LDz kravu gadā, jo klienti ar kravām, kas jau ir, aizies projām uz Murmanskas ostu un attīstīs savu termināli tur, norāda "Latvijas dzelzceļš" prezidents Uģis Magonis.

Viņš skaidro, ka ogļu transportēšanas jomā starp ostām ir asa konkurence un, lai iegūtu kravas, svarīgs ir Rīgas brīvostas jaunais Krievu salas termināls.

"Ja tas tiks būvēts, klientiem ir iespējams piesaistīt investorus un nodrošināties ar 11 miljoniem tonnu kravu jeb papildus nāktu trīs četri miljoni tonnu kravu. Ja šis projekts netiek realizēts, tad šie klienti ar visām kravām, kas jau ir, varētu aiziet projām uz Murmansku un attīstīt savu termināli tur," skaidro Magonis.

Kā uzver amatpersona, ja tuvākā pusgada laikā nebūs skaidrības par Krievu salas projektu, tad tas jau paliek nopietni. Tas būtiski ietekmēšot arī LDz darbu. "Varam zaudēt piekto daļu kravu, un, samazinoties kravu apjomam, sadārdzinās infrastruktūras maksa. Tas ietekmēs arī citu kravu veidu transportēšanu, jo sadārdzināsies infrastruktūras maksa. Līdz ar to, tarifam sadārdzinoties, kāda krava varētu aiziet prom," skaidro LDz vadītājs.

"Lēmumu nepieņemšana, kas saistīta ar visādām Eiropas Savienības birokrātiskajām procedūrām un Iepirkumu uzraudzības birojiem (IUB), beigās atnesīs lielākas nepatikšanas nekā kāds nepareizi pieņemts, bet toties realizēts lēmums par ostas būvniecību vai citu jomu. Tas ir redzams arī citās ekonomiski svarīgās lietās Latvijā, kad vilcinās ar lēmuma pieņemšanu un no tā cieš tikai bizness," pārliecināts Magonis.

Rīgas brīvostas pārvalde šā gada sākumā atkal atzinusi pilnsabiedrību "BMGS S" par uzvarētāju 88,71 miljona latu vērtajā konkursā infrastruktūras attīstībai Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra Rīgā.

Pērn decembrī IUB aizliedza Rīgas brīvostas pārvaldei slēgt līgumu ar "BMGS S" un nolēma atcelt lēmumu par konkursa rezultātiem, ar kuriem šī pilnsabiedrība atzīta par konkursa uzvarētāju. Šādu lēmumu IUB pieņēma, izskatot Vācijas kompānijas "Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft" sūdzību.

Rīgas brīvostas pārvalde 2011.gada septembra sākumā slēgtā konkursā atkārtoti izlēma slēgt iepriekšminēto līgumu ar pilnsabiedrību "BMGS S". Kopumā pārvalde bija saņēmusi trīs pretendentu piedāvājumus. Piedāvājumus pārvalde vērtēja atkārtoti, jo IUB jau augusta sākumā bija aizliedzis slēgt līgumu ar "BMGS S".

Krievu salas projekta kopējās izmaksas plānotas aptuveni 105 miljonu latu apjomā, un Eiropas Savienības līdzfinansējums varētu būt 52 miljoni latu.

Krievu salas infrastruktūras izveide aptver 56 hektārus lielu teritoriju, kas tiks aprīkota ar četrām beramkravu (ogļu, metāla, rūdas) pārkraušanas piestātnēm. Projekts paredz arī visu nepieciešamo autoceļu un dzelzceļa pievadceļu un inženiertehnisko komunikāciju izbūvi ostas robežās.

Aptuveni 64,6 hektāru platībā Krievu salas neapgūtajā ziemeļu daļā paredzēts izveidot septiņas piestātnes kuģu apkalpošanai ar kravnesību vairāk nekā 1350 tonnas.

Jaunapgūtajā teritorijā plānots pārkraut aptuveni 22 miljonus tonnu kravu gadā, tai skaitā aptuveni 12 miljonus tonnu ogļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!