Foto: stock.xchng

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa otrdien noraidīja iesniegto mobilo sakaru operatora "Tele2" maksātnespējas pieteikumu un izbeidza lietu.

Operatoru par maksātnespējīgu prasīja atzīt "Telekomunikāciju šķīrējtiesa", pamatojoties uz aptuveni 45 tūkstošu latu parādu. Saskaņā ar "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" sniegto informāciju uzņēmums uz sadarbības līguma pamata 2009.gadā veicis "Tele2" dokumentu apstrādi un visus darbus nodevis operatoram. Pieņemšanas un nodošanas akti par "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" veikto darbu izpildi tikuši parakstīti, rēķini izrakstīti un abpusēji apstiprināti. Atbilstoši abpusēji apstiprinātam parāda samaksas grafikam "Tele2" 2009.gadā veicis daļēju samaksu - divas reizes pa aptuveni 6000 latu, taču turpmākie maksājumi neesot veikti.

"Tele2" pārstāvji pauda gandarījumu par tiesas spriedumu, norādot - "tā ir zīme tam, ka uzņēmumi var būt drošāki par to, ka šādi absurdi pieteikumi tiks izskatīti pēc būtības un noraidīti".

"Šis diemžēl nav pirmais gadījums, kas ir atsedzis nepatīkamu Latvijas likumu pusi, proti, maksātnespējas pieteikums var tikt izmantots teju pret ikvienu uzņēmumu, lai izspiestu naudu," atzina uzņēmumā.

Tikmēr "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" komercdirektors Kaspars Laurovs informēja, ka uzņēmums vērsīsies tiesā par parāda piedziņu, rēķinoties, ka šāda tiesvedība var ieilgt vairāku gadu garumā. "Lūgsim tiesu uzlikt apgrūtinājumu "Tele2" kontam un parāda summu - aptuveni 45 tūkstošus latu - arestēt uz kompānijas konta līdz tiesvedības beigām," viņš sacīja.

"Tele2" pārstāvis zvērināts advokāts Agris Bitāns iesniegto pieteikumu iepriekš nosauca par nepamatotu, turklāt apzināti nepatiesu. Viņš paskaidroja, ka "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" prasa "Tele2" samaksāt par pakalpojumu, kas nav izpildīts. Turklāt atbildot uz brīdinājumu iesniegt maksātnespējas pieteikumu, operators iebildis pret "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" prasījumu, paskaidrojot, kādēļ tam nepiekrīt, tādējādi ir cēlis pamatotus iebildumus.

Advokāts arī pauda neizpratni, kādēļ divu gadu laikā, kad "Tele2" nav veicis samaksu "Telekomunikāciju šķīrējtiesai", netika darīts nekas, lai parādu atgūtu, tostarp tiesā nav iesniegta parāda piedziņas prasība. Ja šāda prasība būtu iesniegta un spriedums par tās apmierināšanu stātos spēkā, "Tele2" nebūtu problēmu to samaksāt. Par to liecina fakts, ka prasītā summa veido tikai 0,2% no "Tele2" gada peļņas un 0,05% no gada apgrozījuma.

Pēc advokāta teiktā, ir acīmredzami, ka starp pusēm pastāv strīds par saistībām, kas ir pamats maksātnespējas nepasludināšanai. Turklāt tiesu praksē atzīts, ka tiesai tomēr ir jāvērtē arī parādnieka faktiskā maksātspēja. Tomēr Bitāns uzsvēra, ka pat teorētiski nav apspriežamas uzņēmuma finanšu grūtības.

"Telekomunikāciju šķīrējtiesas" komercdirektors Kaspars Laurovs savukārt lūdza tiesu "Tele2" pasludināt par maksātnespējīgu, noraidot operatora argumentus. Arī "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" advokāts sacīja, ka pieteikums ir pamatots. Turklāt likums nenosaka pienākumu kreditoram iepazīties ar parādnieka gada pārskatu, tādēļ nav vērā ņemams "Tele2" paustais, ka "Telekomunikāciju šķīrējtiesai" vajadzēja zināt, ka operators ir peļņu nesošs uzņēmums.

Latvijas "Tele2" ietilpst Zviedrijas "Tele2" koncernā, kas darbojas kopumā 11 valstīs. "Lursoft" informācija liecina, ka "Tele2" apgrozījums pērn bija 85,5 miljoni latu, bet peļņa no pamatdarbības jeb EBITDA ‒ 29,7 miljoni latu.

Pēc "Lursoft" datiem, "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" ir dibināta 2002.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Valeska Kalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!