Foto: Publicitātes attēli

Norvēģu kompānija "Orkla", kuras īpašumā jau ir Latvijas uzņēmums "Spilva", čipsu ražotājs "Latfood" un igauņu "Kalev", kļuvusi par uzņēmuma "NP Foods" un tam piederošo ražotāju "Laima", "Staburadze", "Gutta" un Lietuvas ātro uzkodu ražotāja "Margiris" īpašnieku, portālu "Delfi" informē "Orkla" korporatīvo attiecību vadītāja Baltijā Dana Erciņa-Užāne.

Līdz šim šie Latvijas uzņēmumi pastarpināti piederēja Daumantam Vītolam.

Ar šo darījumu "Orkla" divkārt palielina savu biznesa apjomu Baltijā, kļūstot par vienu no lielākajām plaša patēriņa produktu kompānijām reģionā.

"Vairāk nekā 140 gadu tradīcijām bagātais uzņēmums "Laima" ir viens no spēcīgākajiem saldumu zīmoliem Baltijas valstīs. Šī un citu atpazīstamu Latvijas zīmolu iegāde ir stratēģiski svarīga "Orkla" grupai, jo nostiprina mūsu pozīcijas Baltijā," norāda "Orkla" prezidents un izpilddirektors. Peters Ružička.

"Laima" ir leģendārs šokolādes zīmols, kas aptver vairāk nekā 30% Latvijas šokolādes tirgus. Vietējie zīmoli "Selga", "Staburadze", "Gutta", "Everest", "Fresh Walk" un "Pedro" paaugstinās "Orkla" grupas pozīcijas Baltijas cepumu, toršu, sulu, ūdens un gatavo ēdienu tirgū. "Orkla" grupu Baltijas valstīs jau pārstāv plaša patēriņa produktu ražotāji – "Latfood" un "Spilva" Latvijā, "Kalev", un "Põltsamaa Felix" Igaunijā, "Suslavičius-Felix" Lietuvā, kuriem ir pārliecinošas tirgus pozīcijas saldumu, gatavo ēdienu un tomātu mērču segmentos.

"Mēs strādājam ar lokāliem, spēcīgiem zīmoliem, kuriem ir vadošas pozīcijas tirgū. "NP Foods" kompāniju iegāde ir "Orkla" grupas mērķtiecīga stratēģija, kas stiprina mūsu kā līderu pozīcijas tirgū," skaidro "Orkla Confectionery & Snacks" izpilddirektors Kristers Abergs.

""Orkla" grupas veiktā "NP Foods" iegāde sniedz mums pieeju jaunām tehnoloģijām, padziļinātām zināšanām un uz detalizētu dokumentāciju balstītai pārtikas drošības sistēmai. Tas ļaus mums attīstīt mūsu vēsturiskos zīmolus arī nākotnē un paver jaunas iespējas uzņēmumam," sacījis "NP Foods" valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis.

Šajā darījumā "Orkla" iegādājas 100% kapitāldaļu "NP Foods" uzņēmumos (AS "Laima", AS "Gutta", SIA "NP Foods", AS "Staburadze", UAB "Margiris" un SIA "Detente") no uzņēmuma "Nordic Partners Foods Ltd", kā īpašnieki ir Latvijas investīciju kompānija "Nordic Partners" un Islandes fonds "BIL ehf".

Darījums par pilnīgi pabeigtu būs uzskatāms brīdī, kad tiks saņemts apstiprinājums no konkurences padomēm Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Saskaņā ar abpusēju vienošanos, darījuma summa netiek atklāta.

"Orkla" akcijas tiek kotētas Oslo fondu biržā. Grupā esošie uzņēmumi ražo dažādas plašpatēriņa preces – sākot ar saldumiem un zivju produktiem līdz pat sadzīves ķīmijai. Tāpat "Orkla" darbojas atjaunojamās enerģijas un finanšu investīciju nozarēs.

Kompānijas publiskotā informācija liecina, ka pērnā gada nogalē grupā ietilpstošajos uzņēmumos strādāja 17 tūkstoši cilvēku. Tās apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 33 miljardus Norvēģijas kronu (4 miljardus eiro).

Pagājušajā gadā "NP Foods" apgrozījums sasniedza 64,32 miljonus eiro, bet peļņa - miljonu eiro.

"NP Foods" izveidots 2009.gadā. Tā pamatkapitāls ir 802 000 latu (1,141 miljons eiro). "NP Foods" nodrošina vienotu vadību un attīstību grupas uzņēmumos AS "Laima", AS "Staburadze", AS "Gutta", SIA "Staburadzes konditoreja", SIA "Saldumu tirdzniecība" un SIA "NP Logistics". Kompānija nodarbina 148 darbiniekus.

"NP Foods" apgrozījums 2013.gadā bija 64,32 miljoni eiro salīdzinājumā ar 58,77 miljonu apgrozījumu pirms gada.

Kompānijas peļņa pērn bijusi 1,107 miljoni eiro salīdzinājumā ar 304 584 eiro peļņu 2012.gadā.

"NP Foods" īpašnieks ir Maltā reģistrētā sabiedrība "Nordic Partners Food Limited". Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka 51% akciju Maltā reģistrētās sabiedrības īpašnieks ir Latvijas uzņēmējiem piederošā AS "Nordic Partners", kuras lielākais akcionārs ir Daumants Vītols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!