Foto: LETA

Norvēģijas kompānija "Orkla", kura kļuvusi par NP Foods" un tam piederošo uzņēmumu "Laima", "Gutta", "Staburadze", "Staburadzes konditoreja" un "Margiris" īpašnieku, plāno Latvijas uzņēmumos ieguldīt divus miljonus eiro, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina "Laimas" vadītājs Rolands Gulbis.

Savukārt "Orkla" izpilddirektors Kristers Abergs apliecināja, ka investīcijas uzņēmumā plānotas ilgākā laika termiņā ar nolūku attīstīt pašreizējos zīmolus.

"Darījums ir noslēgts, gaidām apstiprinājumu no konkurences iestādēm Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kas varētu ilgt pāris mēnešus. Tikmēr plānojam sākt investīcijas, kas būs līdz šim lielākās, kuras grupa veikusi Baltijā. Esam ieguldījuši no desmit līdz 15 miljoniem eiro "Spilvā" un "Latfood", un domājam, ka investīcijas "NP Foods" nesīs mums dubultu atdevi," sacīja Abergs.

Viņš arī norādīja, ka nav plānots slēgt uzņēmumus Latvijā vai arī apvienot tos ar saldumu ražotājiem Igaunijā.

"Mums ir saldumu bizness Somijā un Igaunijā, tomēr katrs strādā ar saviem zīmoliem un savu vadību. Nav plānots apvienot, bet gan papildināt citam citu ar savām zināšanām," sacīja norvēģu uzņēmējs.
Savukārt jautāts par tālāko lietu virzību saistībā ar tiesvedību, kurā iesaistīti "NP Foods" uzņēmumi, viņš norādīja, ka "problēmas šeit nesaskata". Savukārt Gulbis atzina, ka tiesvedībā turpmāk skaidri tiks norādīts, "kas ir "NP Foods" uzņēmumi", un jaunajam investoram ar lielām problēmām nevajadzēs saskarties.

Kā ziņots, Norvēģijas kompānija "Orkla" kļuvusi par "NP Foods" un tam piederošo šokolādes, konfekšu un konditorejas izstrādājumu ražotāju "Laima", "Staburadze", "Staburadzes konditoreja", "Margiris" un dzērienu ražotāja "Gutta" īpašnieku.

Kā norādīts "Orkla" mājaslapā, darījums dubultos koncerna pārdošanas apmērus Baltijas reģionā. Darījuma summa netiek norādīta.
"Orkla" jau ir pārstāvēta Baltijas reģionā, jo grupai pieder Latvijas dārzeņu pārstrādes uzņēmums "Spilva" un "Ādažu čipšu" ražotājs "Latfood", Igaunijas šokolādes un konfekšu ražotājs "Kalev" un pārtikas pārstrādes uzņēmums "Põltsamaa Felix", kā arī Lietuvas pārtikas pārstrādes uzņēmums "Suslavičius-Feli".

""Laimas" un pārējo atzīto zīmolu iegāde ir stratēģiski svarīga "Orkla" grupai un ievērojami stiprinās pozīcijas Baltijas reģionā," norādījis "Orkla" prezidents Peters A. Ruzicka.

"Orkla" akcijas tiek kotētas Oslo fondu biržā, un tā galvenā mītne atrodas Oslo, Norvēģijā. "Orkla" ir vadošais piegādātājs pārtikas jomā Ziemeļvalstīs un Baltijas reģionā, teikts kompānijas mājaslapā. Turklāt grupai esot labas pozīcijas noteiktās produktu kategorijās Indijā, Čehijā, Austrijā, Polijā un Krievijā. Uzņēmums esot arī nozīmīgs piegādātājs tieši Eiropas maizes tirgū. "Orkla" vīzija esot uzlabot ikdienas dzīvi ar veselīgākiem un patīkamākiem vietējiem zīmoliem.

Grupa darbojas arī alumīnija, HES un nekustamā īpašuma nozarēs.
Grupas apgrozījums 2013.gadā sasniedza 33 miljardus Norvēģijas kronu (4,13 miljardus eiro).

"NP Foods" apgrozījums 2013.gadā bija 64,32 miljoni eiro salīdzinājumā ar 58,77 miljonu apgrozījumu pirms gada. Kompānijas peļņa pērn bijusi 1,107 miljoni eiro salīdzinājumā ar 304 584 eiro peļņu 2012.gadā.

"NP Foods" īpašnieks ir Maltā reģistrētā sabiedrība "Nordic Partners Food Limited". Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka 51% akciju Maltā reģistrētās sabiedrības īpašnieks ir Latvijas uzņēmējiem piederošā AS "Nordic Partners", kuras lielākais akcionārs ir Daumants Vītols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!