Foto: Publicitātes foto

2018. gada 22. novembrī AS "Olainfarm" telpās Olainē, Rūpnīcu iela 5, notika ārkārtas akcionāru sapulce, kas tika sasaukta pēc akcionāru Annas Emīlijas Maliginas un Nikas Saveļjevas kopīga pieprasījuma un iesniegtajiem lēmumu projektiem ārkārtas akcionāru sapulcei. Sapulcē tika noraidīti visi ierosinātie jautājumi.

Ārkārtas akcionāru sapulcē piedalījās 67 akcionāri, kas saskaņā ar viņu īpašumā esošajām akcijām pārstāvēja 11 546 838 balsis jeb 81,98% no akcionāriem.

Ar kvalificētu balsu vairākumu tika noraidīts priekšlikums veikt grozījumus statūtos, atsaukt padomi un revīzijas komiteju, kā arī celt prasību pret padomes priekšsēdētāju Pāvelu Rebenoku, padomes priekšsēdētāja vietnieci Irinu Maliginu, padomes locekli Mārtiņu Krieķi, valdes priekšsēdētāju Oļegu Grigorjevu un sabiedrības pārstāvja iecelšanu prasības uzturēšanai pret padomes locekļiem.

Priekšlikumi par grozījumiem akciju sabiedrības statūtos ietvēra nosacījumu, ka valdei ir pienākums saņemt padomes iepriekšējo piekrišanu tādām darbībām kā līdzdalības iegūšana citās sabiedrībās, tās palielināšana vai samazināšana, meitas uzņēmumu dibināšana, "Olainfarm" darbībai būtisku aktīvu pirkšana un/ vai pārdošana, ja darījuma kopējā summa ir vienāda vai pārsniedz 200 tūkstošus eiro, uzņēmuma nekustamā īpašuma objekta pirkšana un/ vai pārdošana, ja darījuma kopējā summa ir vienāda vai pārsniedz 100 tūkstošus eiro.

Tāpat tika rosināts uzlikt valdei pienākumu saņemt padomes piekrišanu, pieņemot uzņēmuma biznesa stratēģiju, apstiprinot ikgadējo budžetu un tā izmaiņas, slēdzot darījumus, kuru līgumā paredzētais termiņš pārsniedz divus gadus vai kuru kopsumma ar vienu darījumu partneri viena kalendārā gada laikā pārsniedz vienu miljonu eiro u.c.

Tika arī ierosināts, ka uzņēmuma valdei būtu jāsastāv no pieciem valdes locekļiem, kurus ievēl padome. Savukārt padome no valdes locekļu vidus ieceļ valdes priekšsēdētāju. Katram valdes loceklim būtu tiesības pārstāvēt uzņēmumu tikai kopā ar diviem citiem valdes locekļiem. Pilns saraksts ar ierosinātajām izmaiņām pieejams šeit.

Komentējot ceturtdien, 22. novembrī, notikušās "Olainfarm" ārkārtas akcionāru pilnsapulces lēmumus, uzņēmuma valde atzinīgi vērtē akcionāru balsojumu atstāt bez izmaiņām esošos uzņēmuma statūtus un neveikt izmaiņas padomes sastāvā.

"Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Oļegs Grigorjevs norāda, ka izmaiņas statūtos, kas tika ierosinātas pēc atsevišķu akcionāru iniciatīvas un tika noraidītas akcionāru balsojumā, tikai sarežģītu operatīvu uzņēmuma pārvaldību un nesekmētu konstruktīvu sadarbību starp uzņēmuma valdi un padomi.

"Akcionāru sapulces lēmumi liecina, ka akcionāriem ir svarīga uzņēmuma stabilitāte un attīstība ilgtermiņā. Domāju, ka ikvienam, kuram patiesi rūp uzņēmuma rītdiena, ir skaidrs, ka iniciatīvas, kas nav vērstas uz attīstību un rada lieku negatīvo fonu, nenes ieguvumu nedz akcionāriem, nedz darbiniekiem," pauž "Olainfarm" vadītājs.

"Olainfarm" padomes priekšsēdētāja Pāvels Rebenoks norāda: "Akcionāri novērtēja jaunās padomes aktīvo darbu visu akcionāru interesēs, padomes un valdes kopējo redzējumu par uzņēmuma turpmāko attīstību un investīciju politiku, kas jau sākusi dot reālus rezultātus, šā gada oktobra realizācijai sasniedzot 12,78 miljonus eiro, kas ir 34% pieaugums pret pagājušā gada oktobri. Arī desmit mēnešu griezumā "Olainfarm" grupas pārdošanas rādītāji ir auguši par 7%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, un sasnieguši 101,8 miljonus eiro. Tas viss ir veiksmīgs esošās komandas kopdarbs – pārliecinoši un atbildīgi savus uzdevumus ir veikusi gan padome, gan valde, gan profesionālais "Olainfarm" un tās meitassabiedrību darbinieku kolektīvs. Ārkārtas akcionāru sapulcē bija plaši pārstāvēti arī ārvalstu investori, kuri vēlējās ar savām balsīm sniegt atbalstu jaunās padomes darbam un demonstrēt konstruktīvi domājošā mazākuma akcionāru vienprātību ar Irinas Maliginas komandas vērtībām un izvēlēto "Olainfarm" attīstības kursu. Mums ir vīzija un plāns, kā nodrošināt tālāko "Olainfarm" izaugsmi, un pēc atkārtoti gūtā akcionāru atbalsta spēsim to realizēt, turklāt mūs atbalsta arī nospiedošs mazākuma akcionāru kopums".

Akcionāru vairākuma (76%) viennozīmīgs atbalsts esošajai padomei ir vērtējams kā pilnvarojums turpināt īstenot uzņēmuma attīstības stratēģiju, lai dzīvē realizētu Valērija Maligina vīziju par "Olainfarm" kā pastāvīgi augošu farmācijas nozares līderi reģionā.

Kā tika informēts, "Olainfarm" desmit mēnešu provizoriskie darbības rezultāti apliecina to, ka uzņēmums šajā sarežģītajā gadā ir sekmīgi strādājis – "Olainfarm" grupas apgrozījums ir audzis par 7%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, un sasniedzis 101,8 miljonu eiro. Apzinoties atklāta dialoga nozīmīgumu ar akcionāriem, šoruden "Olainfarm" vadības komanda tikās ar akcionāriem sešās valstīs, informējot par situāciju uzņēmumā, plānotajiem investīciju projektiem un ilgtermiņa attīstības redzējumu.

Jau ziņots, ka zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze un Maligina meita Nika Saveļjeva pieprasīja sasaukt "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulci, pamatojot to ar vēlmi "novērst trešo personu negodprātīga tiesību izlietojuma rezultāta radītās sekas, kas izpaužoties kā akcionāra tiesību piedalīties uzņēmuma pārvaldē prettiesiska ierobežošana un zaudējumu nodarīšana "Olainfarm"".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!