Foto: LETA

Zāļu ražotājs "Olainfarm" dividendēs no pagājušajā gadā gūtās peļņas maksās 0,21 eiro par akciju, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga" par otrdien, 5. jūnijā, akcionāru kārtējā sapulcē pieņemtajiem lēmumiem.

Atbilstoši akcionāru lēmumam dividendēs no 2017. gadā "Olainfarm" gūtās peļņas izmaksās 2,958 miljonus eiro jeb 0,21 eiro par akciju. Dividendes akcionāriem tiks izmaksātas divās daļās - 5. jūlijā dividendēs izmaksās 0,10 eiro par akciju, bet 4. oktobrī - 0,11 eiro par akciju.

Savukārt pārējo kompānijas pērn gūtās peļņas daļu 6,312 miljonu eiro apmērā nolemts atstāt nesadalītu un novirzīt "Olainfarm" attīstībai.

Tāpat akcionāri otrdien pieņēma zināšanai valdes ziņojumu par "Olainfarm" 2018. gada budžetu un darbības plānu, kas paredz, ka kompānijas nekonsolidētais apgrozījums 2018. gadā sasniegs 96 miljonus eiro, bet "Olainfarm" nekonsolidētā peļņa būs 10,9 miljoni eiro, savukārt konsolidētais apgrozījums paredzēts 130 miljonu eiro apmērā, bet konsolidētā peļņa - 11,5 miljoni eiro.

Akcionāru kārtējā sapulcē iecelta arī padome jaunā sastāvā.

Atbilstoši akcionāru lēmumam darbu "Olainfarm" padomē turpinās Ivars Godmanis, bet no jauna kompānijas padomē iecelta Signe Baldere-Sildedze, Irina Maligina, Milana Beļeviča un Ivars Kalviņš.

Tādējādi darbu kompānijas padomē neturpinās Valentīna Andrējeva, Andis Krūmiņš, Aleksandrs Raicis un Guntis Veismanis.

Kalviņš iepriekš bijis Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs, Medicīnas ķīmijas nodaļas vadītājs un Karbofunkcionālo savienojumu ķīmijas laboratorijas vadītājs, kā arī no 2003. līdz 2006. gadam bijis "Olainfarm" padomes loceklis un priekšsēdētāja vietnieks.

Tikmēr iepriekš Eiropas Parlamenta deputāta, Ministru prezidenta, iekšlietu ministra un finanšu ministra amatus ieņēmušais Godmanis "Olainfarm" padomes locekļa amatā ir kopš 2016. gada.

Maligina bijusī sieva Baldere-Sildedze no 2018. gada ir "Olainfarm" personāla speciāliste, kura iepriekš no 2009. līdz 2012. gadam ieņēma "Olainfarm" padomes locekles amatu. Tāpat viņa ir juvelierveikala SIA "Louvre" īpašniece un valdes locekle.

Maligina vecākā meita Irina Maligina kopš 2018. gada ir SIA "Olmafarm" valdes locekle, bet "Olainfarm" un tā grupas uzņēmumos viņa darbojas kopš 2012. gada. Savukārt Beļeviča ir SIA "b2b konsultants" vadītāja un īpašniece, kā arī finanšu un nodokļu tiesību pasniedzēja Rīgas Stradiņa universitātē.

SIA "Olmafarm" šā gada maijā iesniedza priekšlikumu akcionāru sapulces dienaskārtībā iekļaut jautājumu par izmaiņu veikšanu "Olainfarm" padomē. Atbilstoši uzņēmuma paziņojumam biržai, akcionāri rosināja izmaiņas padomē, ņemot vērā jauno situāciju uzņēmuma īpašnieku struktūrā. Akcionāru ieskatā jaunie padomes locekļi Kalviņš un Beļeviča uzskatāmi par spēcīgiem nozares ekspertiem. Tāpat viņi atzīmē, ka padome saglabās pēctecību, jo tajā turpinās darboties līdzšinējas padomes priekšsēdētājs Godmanis.

Atbilstoši "Nasdaq Riga" datiem, Maligins tieši un pastarpināti caur "Olmafarm" bija lielākais "Olainfarm" īpašnieks. "Olmafarm" pilnībā piederēja Maliginam. "Olmafarm" piederēja 42% daļu, bet Maliginam 26% akciju. Kopš šā gada 19.februāra "Olmafarm" valdes priekšsēdētājas amatu ieņem Irina Maligina, kura 6. februārī kļuva par uzņēmēja mantojuma aizgādni.

Jaunievēlētā "Olainfarm" padome paziņojumā biržai norāda, ka tās mērķis ir turpināt veidot "Olainfarm" par vadošo gatavo zāļu un ķīmiski-farmaceitisko produktu ražotāju Baltijā, kura produkcija ir pazīstama un pieejama visā pasaulē.

Lai turpinātu uzņēmuma vērtības saglabāšanu un vairošanu, jaunās padomes galveno prioritāšu vidū noteikta sabalansēta uzņēmuma izaugsmes veicināšana, ieguldot gan jaunos produktos, to pētniecībā un reģistrācijā, gan uzņēmumos, kā arī mērķtiecīga darba turpināšana produktu kvalitātes un koncerna efektivitātes uzlabošanai, tostarp turpinot jauno meitasuzņēmumu integrāciju uzņēmumā. Tāpat par jaunievēlētās "Olainfarm" padomes prioritāti izvirzīta uzsāktā darba turpināšana pie produktu realizācijas un eksporta apjomu izaugsmes veicināšanas.

Vēstīts, ka "Olainfarm" konsolidētais auditētais apgrozījums pērn bija 122,076 miljoni eiro, kas ir par 10,3% vairāk nekā 2016. gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās par 6,8% un bija 10,789 miljoni eiro. Savukārt paša "Olainfarm" apgrozījums pērn bija 91,713 miljoni eiro, kas ir par 0,7% vairāk nekā 2016. gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 3,8% un bija 9,27 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!