Foto: LETA

Par dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") padomes priekšsēdētāju iecelts Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, liecina publicētā informācija "Conexus" mājaslapā.

Savukārt par kompānijas padomes priekšsēdētāja vietnieku iecelts fonda "Marguerite Fund" ("Marguerite") pārstāvis Viljams Pīrsons. Tāpat padomē iecelts "Marguerite" pārstāvis Gijoms Rivrons, "Nabucco Gas Pipeline International GmbH" pārstāvis Franks Zīberts un arī trīs "Augstsprieguma tīkla" iepriekš darbam padomē izvirzītie kandidāti Ilze Bērziņa, Sanita Greize, Ilmārs Šņucins.

Šogad 3.janvārī notika pirmā "Conexus" akcionāru sapulce, kurā tik iecelta padome un noteikts padomes atalgojums. Padomes priekšsēdētāja atalgojums noteikts 2550 eiro mēnesī, priekšsēdētāja vietnieka atalgojums - 2320 eiro mēnesī, bet padomes locekļa atalgojums - 2300 eiro mēnesī.

Tāpat ziņots - lai gan "Conexus" akcionāru vidū joprojām ir Krievijas dabasgāzes koncerns "Gazprom", "Conexus" ir iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) pieteikumu uzņēmuma sertificēšanai.

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne skaidroja - lai sasniegtu īpašumtiesību nodalīšanas mērķa izpildi, "Conexus", neatkarīgi no akcionāru sastāva, ir spējīgs nodrošināt to, ka pārvades sistēmas operators lēmumus pieņem neatkarīgi, nodrošinot caurskatāmību un nediskriminējošu attieksmi uz pārvades sistēmas lietotājiem un tirgus dalībniekiem.

Iesniegtās dokumentācijas sagatavošanā "Conexus" ņēmis vērā Eiropas Komisijas skaidrojumus par īpašumtiesību nodalīšanu un kontroles īstenošanu pārvades sistēmas operatora neatkarības prasību izpratnē.

Atbilstoši Enerģētikas likumam "Conexus" līdz 10.janvārim SPRK bija jāiesniedz pieteikums tā sertificēšanai un atbilstībai likuma prasībām. Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz pagājušā gada beigām "Conexus" bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar ''Latvijas gāzes'' īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru "Marguerite". Tādējādi līdz 2017.gada beigām "Conexus" akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā "Gazprom", "Itera Latvija" un "Uniper Ruhrgas International GmbH" ("Uniper").

Pērn 15.decembrī tika panākta vienošanās ar "Uniper" par tai piederošā 18,31% "Conexus Baltic Grid" akciju iegādi, bet 27.decembrī tika noslēgts līgums par "Itera Latvija" piederošo akciju iegādi. Tās iegādājās valstij piederošais uzņēmums "Augstsprieguma tīkls". Savukārt par "Gazprom" akciju pārdošanu informācija patlaban vēl nav saņemta.

Līdz ar to "Gazprom" pieder 34,1% "Conexus Baltic Grid" akciju, kamēr 29,06% pieder "Marguerite Gas", 34,36% - "Augstsprieguma tīklam", bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

Pagājušā gada nogalē ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) mediju pārstāvjiem stāstīja, ka gadījumā, ja tie "Conexus" akcionāri, kuriem ir jāpārdod savas daļas, tās nepārdos, tie pēc 1.janvāra ir zaudējuši balsstiesības šajā uzņēmumā.

"Conexus Baltic Grid" dibināta 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kurš pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!