Foto: AFP/Scanpix
Valstij piederošā "Latvijas Hipotēku un zemes banka" uz četriem gadiem pagarinājusi kredīta atdošanas termiņu premjera Valda Dombrovska ( V) sievai Ārijai Dombrovskai un premjera juridiskās padomnieces Sandras Bukanes vīram uz pusēm piederošajai kompānijai SIA "Land Development", vēsta portāls "Pietiek.com", atsaucoties uz uzņēmuma 2012.gada pārskatu.

Banka atļāvusi iespaidīgos vairāk nekā miljonu latu kredītus atdot vēl četrus gadus vēlāk – 2017. gadā. Vēl 2011. gada pārskatā uzņēmums ziņoja, ka līdz 2013. gada 10. martam tam "|Hipotēku un zemes bankai" jāatdod divi aizņēmumi - 2006.gada 18.septembrī paņemtais 102 750 latu kredīts, kura mērķis bija finansēt zemes gabala "Vējlauki" iegādi Ādažu novadā, un 2007.gada 19.martā saņemtais 1 155 339 latu kredīts, kas paņemts, lai finansētu projekta "Edgari" attīstību.

Pērn, kad "Hipotēku bankas" kredītportfelis vēl nebija nodots "Swedbank", valstij piederošā kredītiestāde atlikusi uzņēmumam kredīta atdošanas termiņu par četriem gadiem - līdz 2017. gada martam. Tikai tad premjera sievas un padomnieces uzņēmumam būs jāatdod pašlaik aktuālās kredītu summas - 102 750 lati un 1 148 911 lati, vēsa "Pietiek.com".

"Pietiek" jau vairākkārt informējis par valstij piederošās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" "saudzīgo un izprotošo attieksmi pret premjera un viņa padomnieces Sandras Bukanes ģimeņu kopīgo neveiksmīgo nekustamā īpašuma projektu biznesu, tam ļaujot trīs gadus nemaksāt milzīgā kredīta pamatsummu".

Uzņēmuma gada pārskats un citi publiskie dati liecina, ka pērn tas atkal strādājis ar zaudējumiem 45 300 latu apmērā un gada laikā spējis pārdot tikai vienu no savām rindu mājām projektā "Vējziedi".

"Pietiek" ziņo, ka īpašumu par 67 047 latiem iegādājies 1986. gadā dzimušais Indijas pilsonis Vidžajs Kumars Sivahs.

Turklāt Sivahs no Dombrovska sievas Ārijas Dombrovskas un viņa padomnieces vīra Induļa Bukana iegādājies arī attiecīgo zemesgabala daļu, abiem kopā saskaņā ar zemesgrāmatas informāciju samaksājot 44 698 latus. Līdz ar to kopējais Sivaha pirkuma apjoms bijis 111 745 lati, un ar to ir pieticis, lai ārvalstnieks varētu saņemt Latvijas termiņuzturēšanās atļauju, norāda "Pietiek.com".

Saskaņā ar Lursoft datiem SIA "Land Development" īpašnieki līdzīgās daļās ir Dombrovska dzīvesbiedre Ārija un Bukanes dzīvesbiedrs Indulis. Premjers iepriekš vairākkārt mēģinājis norobežoties no ģimenes biznesa, taču, tā kā starp premjeru un viņa dzīvesbiedri nav noslēgts laulību līgums par visas mantas šķirtību, kopīgas abiem ir arī vienam no laulātajiem piederošās kapitāldaļas.

Žurnālists Lato Lapsa savulaik vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, norādot, ka Dombrovskis lielāko daļu savu uzkrājumu ieguldījis (aizdevuma formā) savas padomnieces Bukanes dzīvesbiedra un savas dzīvesbiedres uzņēmumos "Land Development" un "Solid Realty", ziņoja aģentūra LETA.

Vienlaikus Dombrovskis ir ar savu faktisko - Civillikuma izpratnē - biznesa partneri Bukani parakstījis darba līgumu, pieņemot viņu darbā par savu padomnieci. Tāpat Dombrovskis daudzkārt ir piedalījies lēmumu pieņemšanā par VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka", kas ir ļoti liela "Land Development" kreditore, un no kuras labvēlības pašreizējos tirgus apstākļos ir tieši atkarīga Dombrovska ieguldījumu nākotne, norādīts iesniegumā.

KNAB pēc vairāk nekā gadu ilgušās pārbaudes nav saskatījis šajā situācijā premjera interešu konfliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!