Foto: LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) augustā nolēma piemērot 1800 eiro sodu SIA "Juma un K" par neatbilstoša transportbetona piedāvāšanu tirgū.

Kā informēja PTAC, Būvniecības likums noteic, ka būvizstrādājumus atļauts piedāvāt Latvijas tirgū, kā arī stacionāri iebūvēt būvēs, ja tie ir derīgi paredzētajam izmantojumam, nodrošinot būvei izvirzīto būtisko prasību izpildi, un atbilst būvniecību regulējošu normatīvo aktu prasībām.

Saņemot informāciju par iespējamām neatbilstībām, PTAC konstatēja, ka "Juma un K" tirgū piedāvā normatīvo aktu prasībām neatbilstošu transportbetonu ar portāla "ss.lv" starpniecību. Proti, "Juma un K" kā ražotājs nav veicis atbilstošu atbilstības novērtēšanu, tas ir, nav iesaistīta akreditētā institūcija, kas veiktu ražošanas procesa kontroles sākotnējo inspekciju un nepārtraukto uzraudzību.

Pārbaudes laikā PTAC sniedza "Juma un K" norādījumus nekavējoties pārtraukt betona piedāvāšanu tirgū līdz brīdim, kamēr tiks veikta transportbetona atbilstības novērtēšana, kā to nosaka normatīvie akti. Lietas izskatīšanas laikā "Juma un K" informēja par novērtēšanas procesa sākšanu, taču tajā pašā laikā PTAC konstatēja, ka tā turpina laist tirgū neatbilstošu transportbetonu.

Ņemot vērā iepriekšminēto, PTAC secināja, ka "Juma un K" izdarījusi administratīvo pārkāpumu būvniecības jomā, piemērojot 1800 eiro administratīvo sodu.

Patlaban komersants ir apņēmies turpmāk nepiedāvāt paša ražoto transportbetonu tirgū, līdz akreditētā institūcija būs veikusi nepieciešamās darbības. Komersants norādīja, ka pašlaik nodrošina tikai betona transportēšanas pakalpojumus.

PTAC lēmums ir pārsūdzēts, un lieta ir izskatīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!