Foto: AP/Scanpix

Pēc kontrolpirkuma un pārbaudes Jaunjelgavas novada Seces pagasta "Stūrānos" Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sadarbībā ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbiniekiem atklājis nelegālas kautuves darbību, portālu "Delfi" informēja PVD.

Pārbaudē PVD konstatēja, ka saimniecība "Stūrāni", kas agrāk nodarbojās ar dzīvnieku kaušanu, ir atsākusi savu darbību – kauj cūkas un realizē gaļu bez pirmskaušanas apskates un pēckaušanas veterinārās ekspertīzes. Tāda gaļa ir potenciāli bīstama cilvēku veselībai un saskaņā ar normatīvajiem aktiem – nederīga pārtikai. Pārbaudes laikā tika izņemts 121 kilograms sadalītas cūkgaļas.

PVD atgādina, ka mājas apstākļos kautu cūku gaļu drīkst lietot tikai pašpatēriņam un arī tad to ieteicams laboratoriski pārbaudīt uz trihinellu klātbūtni.

Tirgot drīkst tikai atzītā kautuvē kautu dzīvnieku gaļa, kam valsts pilnvarots veterinārārsts ir veicis pirmskaušanas apskati un pēckaušanas veterināro ekspertīzi.

Lai pasargātu sevi no dažādām saslimšanām, tai skaitā trihinelozes, kuru pārnēsā gan meža, gan mājas cūkas un kas ir ļoti bīstama cilvēku veselībai, PVD iesaka gaļu iegādāties legālā tirdzniecības vietā – veikalā vai tirgū.

PVD arī turpmāk veiks pārbaudes, lai cīnītos pret tirdzniecību ar nelegāli ražotiem, tādēļ nepārbaudītiem un patērētāju veselību apdraudošiem dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, īpašu uzmanību pievēršot sludinājumu portāliem internetā, ar kuru starpniecību tiek piedāvāts iegādāties dažādus augsta riska pārtikas produktus, tostarp svaigu gaļu, žāvējumus, kūpinājumus, zivju un medījumu konservus u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!