Foto: LETA

Nacionālā aviokompānija "airBaltic" otrdien saņēmusi no Krievijas bankas "AKB Investbank" prasību atdot trīs aizņēmumus 17 miljonu eiro (12 miljonu latu) apmērā, ko šajā bankā pērn janvārī, jūnijā un jūlijā ņēmis tā brīža lidsabiedrības vadītājam Bertoldam Flikam un Vladimira Antonova "ofšoram" piederošais uzņēmums "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS), svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Šos aizņēmumus garantējusi "airBaltic". "Nekā Personīga" kļuvis zināms, ka kredītus vienpersoniski garantējis Fliks laikā, kad viņš, baidoties no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, uz Latviju nebrauca un lidsabiedrību "airBaltic" vadīja no Vācijas.

Latvijas valdības konsultants "airBaltic" jautājumos Kārlis Krastiņš "Nekā Personīga" apstiprināja, ka "pēdējā laikā ir parādījušies atsevišķi fakti, konkrētu kreditoru prasības pret "airBaltic"." Krastiņš nenosauca konkrētus kreditoru vārdus, bet norādīja, ka šādu darījumu esamība norāda uz "pārkāpumiem Flika kunga personā. Ja šīs kreditoru prasības būs pamatotas, tas ir klajš "airBaltic" interešu pārkāpums."

Raidījums ziņoja, ka "AKB Investbank" iesniegusi prasību Maskavas arbitrāžas tiesā un pastāv bažas, ka "airBaltic" lidmašīnas varētu tikt aizturētas Krievijas lidostās. Tikmēr "airBaltic" šādus galvojumus neatzīst. Lidsabiedrības pārstāvis Jānis Vanags raidījumam sacījis: ""airBaltic" rīcībā nav dokumentu, kas šādu darījumu esamību apliecinātu."

"Nekā personīga" vēsta, ka aizņēmums Krievijas bankā neesot vienīgais, ko galvojis Fliks. Esot arī citi, bet mazāki. "airBaltic" pret Fliku šobrīd gatavo prasību tiesai. No Flika cer piedzīt aviokompānijai nodarītos zaudējumus - arī "AKB Investbank" garantētos 17 miljonus eiro un citus nepamatotus darījumus.

Kopējā summa, ko "airBaltic" grasās piedzīt no Flika, ir 24 miljoni latu. Prasība tiesā varētu tikt iesniegta nākamnedēļ, vēsta TV3 raidījums.

Jau ziņots, ka "airBaltic" akcionāru sapulcē marta beigās pieņemts lēmums par prasības celšanu pret Fliku saskaņā ar Komerclikuma 172.pantu - par "airBaltic" nodarītajiem zaudējumiem. Pats Fliks intervijā biznesa laikrakstam "Dienas Bizness" izteicies, ka nekādu kaitējumu nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic" nav nodarījis.

Satiksmes ministrijā (SM) skaidroja, ka pašlaik juristi gatavo prasības pieteikumu un valsts interešu aizsardzības nolūkos pirms prasības noformēšanas un iesniegšanas precīzas summas par prasības celšanu tiesas instancēm un cita informācija netiks sniegta. Tikko kā prasība būšot iesniegta, sabiedrība tikšot detalizēti informēta.

Jau ziņots, ka līdz Krājbankas kraham pērn rudenī BAS piederēja 47,2% "airBaltic" akciju. Taču SM novembra beigās, izmantojot pirmpirkuma tiesības, iegādājās Krājbankā BAS ieķīlātās 47,2% lidsabiedrības "airBaltic" akcijas par nominālvērtību 224 453 lati. BAS bija iespēja atjaunot savu līdzdalību aviokompānijā līdz 47,2%, ja tā noteiktajā laikā samaksātu oktobra sākumā solītos aptuveni 47 miljonus latu lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanai. Taču BAS to līdz noteiktajam termiņam neizdarīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!