Foto: Shutterstock

Problemātisko aktīvu pārvaldītājs "Reverta" (iepriekš "Parex banka") pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 45,544 miljonu eiro apmērā, kas ir par 20,7% mazāk nekā 2014.gadā, liecina kompānijas publiskotais finanšu pārskats. Savukārt "Reverta" grupas zaudējumi pērn sarukuši par 10,2% un bija 54,24 miljoni eiro.

"Uzņēmumam ir izdevies pārvarēt nelabvēlīgo ārējo apstākļu radītos šķēršļus un 2015.gadu beigt ar labiem darbības rādītājiem. Valsts kasei ir atmaksāti 53 miljoni eiro, no tiem 30,7 miljoni eiro ir novirzīti pamatsummas atmaksai, bet 22,3 miljoni eiro - procentu maksājumos par valsts savulaik veikto ieguldījumu "Parex bankas" glābšanā. 2015.gadā no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atgūti 61,3 miljoni eiro," norāda kompānijas pārstāvji

Tāpat kompānijas finanšu pārskata vadības ziņojumā sacīts, ka zaudējumu pamatā ir "Reverta" veiktie uzkrājumi problemātisko aktīvu vērtības samazinājumam un procentu izdevumu pārsniegums pār ieņēmumiem.

"Reverta" aktīvi 2015. gada 31. decembrī bija 144,606 miljonu eiro apmērā, kas ir par 34,3% jeb 75,652 miljoniem eiro mazāk nekā 2014.gada beigās, kad kompānijas aktīvi bija 220,258 miljoni eiro.

Kompānijas valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava atzīmēja, ka atbilstoši aktīvu samazinājumam notiek arī pakāpeniska "Reverta" darbības sašaurināšanās un pārplānošana. Tostarp kompānijas darbības laikā darbinieku skaits ir samazinājies divas reizes. "Aplēses liecina, ka "Reverta" darbības laikā katrs darbinieks no problemātiskajiem aktīviem ir atguvis apmēram sešus miljonus eiro," viņa sacīja.

Tāpat kompānijā norādīja, ka kopš 2010. gada 1. augusta Latvijas valsts no "Reverta" dažādu maksājumu veidā kopumā ir saņēmusi 610,8 miljonus eiro, no tiem 366,6 miljoni eiro kā tiešie maksājumi ir novirzīti Valsts kasei. Papildu "Reverta" ir veikusi arī ierobežoto noguldījumu, procentu par subordinēto kapitālu un citu maksājumu izpildi.

"Turpinām darīt visu iespējamo, lai valsts interesēs atgūtu vairāk naudas. Tas nav viegls uzdevums, ņemot vērā, ka mūsu kredītu atgūšanas iespējas ir būtiski ietekmējusi gan Krievijas krīze, gan ekonomiskā situācija Latvijā un Eiropā. Turklāt mūsu portfelī ir atlikuši tikai sarežģītākie objekti, jo pārējā problemātisko aktīvu daļa šajos piecos darbības gados jau ir izstrādāta un realizēta," sacīja Deglava.

Kopumā no problemātisko aktīvu restrukturizācijas, vērtspapīru realizācijas un nekustamo īpašumu pārdošanas "Reverta" tās darbības laikā ir atguvusi 666,2 miljonus eiro.

2014. gadā "Reverta" strādāja ar zaudējumiem 57,47 miljonu eiro apmērā, bet kompānijas grupas zaudējumi bija 60,389 miljoni eiro.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka 2012. gada maijā "Parex banka" sāka darbu ar nosaukumu "Reverta". Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2012. gada 15. martā nolēma anulēt ''Parex bankai'' izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļāva bankai veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. "Parex banka" kopš 2010.gada augusta vairs nesniedz komercbankām raksturīgos pakalpojumus, tādēļ arī tika nolemts mainīt statusu, kā arī nosaukumu, turpinot darbu kā profesionālam problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumam, lai atgūtu valsts ieguldītos līdzekļus.

Atbilstoši restrukturizācijas plānam "Reverta" darbību plānots izbeigt līdz 2017. gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!