Foto: Publicitātes foto
Šā gada janvārī Rīgas brīvostā pārkrauti 3,4 miljoni tonnu dažādu kravu, kas ir lielākais vienā mēnesī ostā pārkrautais kravu apjoms pēdējos 10 gados, informē brīvostas pārstāve Anita Leiškalne.

Brīvosta norāda, ka Rīgas osta janvārī pēc kravu apgrozījuma bijusi lielākā Baltijas valstu osta, apsteidzot Klaipēdu, Tallinu un Ventspili. Pērn uzrādītie rezultāti būtiski pārsniegti stratēģiski nozīmīgos kravu veidos – ogles, konteineri un naftas produkti.

Vislielākais pieaugums - 34,5% - saglabājies beramkravu grupā. Salīdzinot ar pagājušo gadu, pārkrauto ogļu apjoms ir palielinājies par 39,6% un sasniedz 1,3 miljonus tonnu. Brīvosta gan brīdina, ka ogļu pārkraušanas kapacitāte tuvojas maksimumam un pierāda nepieciešamību modernizēt ostas infrastruktūru. "Domājot par ilgtermiņa attīstību un konkurētspējas saglabāšanu, nekavējoties būtu jāuzsāk Krievu salas projekta realizācija, lai nenonāktu situācijā, kurā pieprasījums pārsniedz ostas iespējas un tiek bremzēta ostas attīstība," uzsver brīvosta, norādot, ka ogļu kravas veido gandrīz 40% no kopējā brīvostas kravu apgrozījuma.

Beramkravu segmentā par 51% palielinājies ar koksnes šķeldas pārkraušanas apjoms, pārkrautās kūdras apjoms audzis par 89,2%, bet zāģmateriālu - par 101,9%. Samazinājies pārkrauto minerālmēslu apjoms, taču par 81,1% audzis pārējo beramkravu skaits, tai skaitā, sojas, koksnes granulu, asfalta un citu.

Lejamkravu segmentā pieaugums ir 17,6%. Kopumā šogad pārkrauti jau 900 tūkstoši tonnu naftas produktu. Provizoriskā informācija liecina, ka arī turpmāk naftas produktu pārkraušanas apjoms Rīgas brīvostā turpinās pieaugt, prognozē osta.

Ģenerālkravu segmentā kā stratēģiski nozīmīgu panākumu var uzskatīt palielināto konteinerkravu pārvadājumu pieaugumu Rīgas ostā. Šogad apstrādāti 300 tūkstoši tonnu konteinerizēto kravu, kas ir par 45,5% vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā. "Roll On/Roll Off" kravu grupā attiecībā pret 2011. gada janvāri vērojams apjoma kāpums par 26,5%.

Gads veiksmīgi iesācies arī pasažieru pārvadājumu jomā - šogad apkalpoti jau 64 533 tūkstoši cilvēku, tas ir, par 15% vairāk kā pagājušā gada pirmajā mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!