Foto: F64

Rīgas domes kapitālsabiedrība "Rīgas meži" iztērējusi miljonu eiro, pērkot juridiskos pakalpojumus no bijušajiem darbiniekiem, trešdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Par teju 750 tūkstošiem eiro "Rīgas meži" tuvākajos četros gados iepirks juridiskos pakalpojumus no diviem zvērinātiem advokātiem – Alvja Začesta un Andas Auziņas. Šis nav pirmais uzņēmuma līgums par juridisko pakalpojumu iepirkšanu. Tādi, tieši ar minētajām personām, slēgti kopš 2011. gada, izpētījis laikraksts.

Kā norāda "Latvijas Avīze", skaidrojumi par to, kāpēc juridiskie pakalpojumi jāiepērk un par tiem jāmaksā tik dārgi, nav pārliecinoši. Vienlaikus tiek vērsta uzmanība, ka gan Začests, gan Auziņa ir bijušie uzņēmuma darbinieki. Začests vadījis juridisko daļu, bet Auziņa bijusi uzņēmuma juriste. 2011. gadā abi pameta uzņēmumu un nodeva zvērināta advokāta zvērestu.

2011. gadā "Rīgas meži" nolēma likvidēt Juridisko daļu un iepirkt juridiskos pakalpojumus kā ārpakalpojumu. Tai pašā gadā tika izsludināts pirmais iepirkums juridiskajiem ārpakalpojumiem. Līgums tika noslēgts ar neseno uzņēmuma darbinieci Auziņu, vēsta laikraksts. Savukārt 2014. gadā līgums noslēgts jau ar abiem bijušajiem "Rīgas meži" darbiniekiem.

2015. gadā ar bijušajiem darbiniekiem līgumi slēgti divreiz. Šī gada sākumā atkal tika izsludināts iepirkums par juridiskajiem ārpakalpojumiem par teju 750 tūkstošiem eiro, tam pieteicās tikai viens pretendents – Auziņas un Začesta apvienība.

Uzņēmums noliedz, ka iepirkuma uzvarētāji būtu gatavojuši iepirkuma specifikāciju. Vienlaikus uzņēmuma valdes loceklis Edgars Vaikulis laikrakstam skaidroja, ka iepirkt ārpakalpojumu uzņēmumam esot ekonomiski izdevīgāk nekā algot štata juristus.

"Latvijas Avīze" secina, ka sākotnēji iepirkt juridiskos pakalpojumus uzņēmuma bijis finansiāli izdevīgāk, taču nu ārpakalpojuma izmaksas daudzkārt pārsniedz to summu, kas savulaik samaksāta algās štata juristiem. Vaikulis izmaksu pieaugumu skaidro ar to, ka audzis "Rīgas mežu" apgrozījums, un darbības izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!