Foto: LETA
Piena pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) apgrozījums pagājušajā gadā palielinājies par 6%, sasniedzot 122,32 miljonus eiro salīdzinājumā ar 115,70 miljoniem iepriekšējā gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus uzņēmuma zaudējumi palielinājušies līdz sešiem miljoniem eiro salīdzinājumā ar piecu miljonu zaudējumiem iepriekšējā gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, RPK, tāpat kā citiem piena nozares uzņēmumiem, pērn nācies saskarties ar būtiskiem izaicinājumiem. Gada sākumā uzņēmums piedzīvoja rekordlielu svaigpiena cenu, kura tika akumulēta zaudējumos, cenšoties būtiski nepalielināt cenu gala produkcijai. Savukārt otrajā pusgadā Krievijas embargo un rubļa svārstību dēļ tika apturēts eksports uz kaimiņvalsti, kas līdz tam bija nozīmīgs noieta tirgus ar 52% no kopējās eksporta vērtības.

Tomēr gada beigās izdevās realizēt jaunu stratēģiju, akcentējot noietu vietējā, kā arī citos eksporta tirgos. Trīs mēnešus pēc embargo ieviešanas uzņēmumam izdevās par 20% palielināt pārdošanas apjomus Latvijas tirgū, kā arī pārorientēties uz tirgiem Tālajos Austrumos, Vidusāzijā, NVS valstīs. Aprīlī iegūstot Ķīnas pārtikas drošības sertifikātu, pavērušās iespējas arī šajā valstī.

Pērn eksportētas preces par kopējo vērtību 58,8 miljoni eiro salīdzinājumā ar 53,6 miljoniem iepriekšējā gadā. Galvenie tirgi bija Krievija - 52%, Azerbaidžāna - 13%, Lietuva - 13%, Beļģija - 6% un Vācija - 4%.

Atbilstoši stratēģijai uzmanība tika pievērsta krējuma siera, sviesta un saldējuma kategorijām, kā arī izstrādāti vairāki rūpnieciskie risinājumi "HoReCa" segmentam un privātajiem zīmoliem.

Šogad RPK turpina specializēties iepriekš minēto produktu ražošanā, kā arī turpinās apgūt Ķīnas tirgu ar krējuma saldējumu, zīmola "UHT" pienu un citiem produktiem.

RPK pamatkapitāls ir 24 612 402 eiro, uzņēmumā strādā 737 darbinieki.

Kā ziņots, RPK, kā arī "Valmieras piens" kopš 2012.gada apvienoti koncernā "Food Union", kam šogad pievienots arī lielākais saldējuma ražotājs Igaunijā AS "Premia Foods".

Iepriekš, 2010.gada 2.novembrī, tika paziņots, ka 91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevģēnijs Varovs, savukārt 2011.gada martā RPK paziņoja par Krievijas investora Sergeja Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

Saskaņā ar provizorisko informāciju "Food Union" apgrozījums Baltijā 2014.gadā sasniedza 175 miljonus eiro. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 800 darbinieku. Uzņēmuma ražotnes Latvijā iepērk pienu no 400 zemnieku saimniecībām.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!