Foto: LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" sabiedriskajā transportā bez maksas brauc 46% no pārvadātajiem pasažieriem, liecina uzņēmuma pārskats par šā gada pirmo ceturksni.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos braucienu "Rīgas satiksmes" transportā bija reģistrējuši 34,7 miljoni pasažieru. No viņiem par pilnu biļetes cenu braukuši 12%.

Vidēji par vienu braucienu "Rīgas satiksme" iekasē 64 centus, lai gan biļetes cena ir 1,15 eiro.

Rīgas domes (RD) Finanšu un administrācijas lietu komitejai apstiprinot jaunu 22,5 miljonu eiro pašvaldības dotāciju "Rīgas satiksmei", Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse arīdzan skaidroja, ka "Rīgas satiksmes" pārvadāto pasažieru skaits krīt, bet atlaižu saņēmēju skaits kāpj. Vienlaikus aug arī autoparka uzturēšanas izmaksas.

Jāņem vērā, ka daļa pasažieru braucienu nemaz nereģistrē. "Ķerot zaķus" uzņēmums pērn iekasēja 293 921 eiro.

"Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis portālam "Delfi" atklāja, ka vidēji Kontroles nodaļā strādā 130 darbinieki. Viņu vidējā mēnešalga ir 650 eiro bruto, kam piepulcējas 2,5 eiro par katru "noķerto zaķi". Vidēji viens kontrolieris noformē 72 kvītis vai rēķinus mēnesī.

Pērn kontrolieri kopumā veica 291 341 pārbaudi, sodot 46 166 bezbiļetniekus.

Šā gada pirmajā ceturksnī "Rīgas satiksme" apgrozīja 38,8 miljonus eiro. No tiem 64% ir pašvaldības dotācija zaudējumu segšanai, 27% ir ieņēmumi no pasažieru pārvadāšanas, bet 9% – peļņa par autostāvvietu pakalpojumiem.

Tā kā ekspluatācijas izmaksas šajā laika posmā bija 42,2 miljoni eiro, 2018. gada pirmo ceturksni "Rīgas satiksme" noslēdza ar 4,6 miljonu eiro zaudējumiem.

Vēstīts, ka RD Finanšu un administrācijas lietu komiteja trešdien, 31. oktobrī, apstiprināja 22,5 miljonu eiro dotācijas palielinājumu SIA "Rīgas satiksme", tādējādi šā gada budžeta tēriņus pārvirzot pār miljarda eiro slieksni.

Kad komitejas apstiprinātos grozījumus atbalstīs arī RD kārtējā sēdē, "Rīgas satiksmes" kopējā dotācija sasniegs 132 799 514 eiro. Budžeta grozījumu paskaidrojuma rakstā teikts, ka par jauno dotāciju kompensēs braukšanas maksas atvieglojumu izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!