Foto: LETA

Mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA "Rimi Latvia", kas līdz šim atradies "baltajā sarakstā" jeb Valsts ieņēmumu dienesta (VID) padziļinātās sadarbības programmā, bankas sistēmā aizkavēta maksājuma dēļ nonācis "melnajā sarakstā" jeb nodokļu parādnieku datubāzē, apstiprināja "Rimi Latvia" pārstāve Laura Podskočija. VID nodokļu parādnieku sarakstā iekļauta arī "Maxima" un uzņēmums šo sarakstu uzskata par maldinošu.

Uzņēmums no VID saņēmis sekojošu skaidrojumu: "Informācija VID administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē tiek aktualizēta divas reizes mēnesī - katra mēneša 7. un 26.datumā. Katra mēneša 7. un 26.datumā tiek publiskota visa informācija, kas ir nonākusi VID rīcībā un ir pārbaudīta līdz katra mēneša 6. un 25.datuma plkst.24."

Šajā konkrētajā gadījumā "Rimi Latvia" iekļuvis VID parādnieku sarakstā, jo veiktais maksājums līdz 7.datumam nebija vēl ienācies VID maksājumu datubāzē, lai gan tas tika veikts jau 5.datumā, skaidroja "Rimi" pārstāve, piebilstot, ka veiktais maksājums tiks ņemts vērā nākamajā parādnieku datubāzes aktualizēšanas datumā.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) veidotajā nodokļu parādnieku datubāzē atrodas arī mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Maxima Latvija", kas minēto sarakstu tā pašreizējā izpildījumā vērtē negatīvi, jo tas ir maldinošs, apgalvoja "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Andiņš.

Viņš skaidroja, ka saskaņā ar VID oficiālo Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) Nodokļu maksātāju datu sistēmas datiem uzņēmumam "Maxima Latvija" pret valsti neizpildītu saistību nav, savukārt VID nodokļu parādnieku saraksta elektroniskajā publiskajā daļā redzams parāds 3566,33 latu apmērā.

"Kad lūdzām VID precizēt šo informāciju, saņēmām atbildi, ka tas neesot izdarāms, jo VID nespējot nedz nosaukt konkrēto saistību, nedz izskaidrot neatbilstību ar jau pieminēto VID EDS Nodokļu maksātāju datu sistēmas datiem mūsu uzņēmumam. Tāpēc mūsu uzņēmumam atliek VID pieļautā iespēja izdrukāt no EDS pārskatus, kuros redzams, ka uz šodienu nav parādu, un tos iesniegt trešajai personai," skaidroja Andiņš.

Savukārt Podskočija teica, ka uzņēmums ir nepatīkami pārsteigts par šādu notikumu pavērsienu, kad iespējamās kļūdas dēļ VID sistēmā uzņēmuma "Rimi Latvia" vārds minēts parādnieku vidū, jo tas patlaban ļoti kaitē uzņēmuma tēlam.

Kā liecina ieraksts VID nodokļu parādnieku sadaļā, "Rimi Latvia" nodokļu parāds ir 10 531 lata apmērā.

"Rimi" pārstāve teica, ka neviens no uzrunātājiem VID inspektoriem nevarēja izskaidrot, kāda ir šīs informācijas izcelsme, jo visas nodokļu nomaksas uzņēmums veicis savlaicīgi un nodokļu parādu uzņēmumam nav. "Esam vērsušies VID ar lūgumu izskaidrot situāciju, lai novērstu nepilnības, ja tas nepieciešams, kā arī labotu kļūdaino informāciju sistēmā."

"Rimi" uzskata, ka šo situāciju būtu jārisina VID iekšienē. Podskočija pauda viedokli, ka šai datubāzei būtu vajadzīgs tāds aktualizēšanas iestatījums, kas paredz, ka datubāze tiek aktualizēta nevis konkrētos datumos, bet gan konkrētās nedēļas dienās. "Tas būtu nepieciešams, jo arī kādā citā mēnesī 7. vai 26.datums varētu būt kādā brīvdienā, kad starpbanku pakalpojumu veikšanai ir nepieciešams ilgāks laiks."

Podskočija arī atzīmēja, ka "Rimi Latvia" turpmāk plāno veikt maksājumus dažas dienas agrāk nekā līdz šim.

Uzņēmumiem, kas būs ieguvuši Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, būs iespēja atviegloti un ātri komunicēt ar VID un būs vairākas priekšrocības: pievienotās vērtības nodokļa atmaksa īsākā laikā, individuāls VID konsultants, savlaicīga informācija par VID konstatētajiem iespējamiem nodokļu nemaksāšanas riskiem, VID rakstiskas atbildes sagatavošana ātrāk nekā noteiktā kārtībā.

Lai nodokļu maksātājs tiktu iekļauts "baltajā sarakstā", tam jāatbilst vairākiem pamatkritērijiem: saimnieciskā darbība tiek veikta ilgāk nekā pilnus trīs pārskata gadus un nodokļu parādu kopsumma nepārsniedz 100 latus. Darbinieku mēneša vidējie darba ienākumi pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru ceturkšņu periodā līdz pieteikuma iesniegšanai nevar būt mazāki par 100% no vidējiem darbinieku ienākumiem valstī minētajā periodā attiecīgajā nozarē.

Patlaban "baltajā sarakstā" atrodams 41 uzņēmums. "Rimi Latvia" šajā sarakstā iekļauts 2012.gada augustā.

Vairāki biznesa aptaujātie uzņēmēji atzina, ka VID noteiktais nodokļu parādu slieksnis 100 latu apmērā ir pārāk zems un būtu jāvērtē tā paaugstināšanas iespēja, turklāt patlaban trūkst informācijas par tā izveidošanas argumentāciju.

Jau vēstīts, ka uzņēmuma SIA "Spilva" finanšu direktors Toms Didrihsons jautājumā par VID noteikto nodokļu parādu slieksni, no pārtikas ražotāju pozīcijām raugoties, jautāja, ko tas dod, ka sarakstā ir arī Latvijas lielākās mazumtirdzniecības ķēdes vai izejvielu piegādātāji.

Tikmēr SIA "New Rosme" valdes priekšsēdētājs Edgars Štelmahers atzina, ka VID ir jābūt uzņēmumu sadarbības partnerim, nevis "represīvai iestādei".

"Ievietošana parādnieku sarakstos par nelielu kļūmi, kas var rasties cilvēciska faktora vai sistēmā radušās kļūdas dēļ, ir vairāk nekā netālredzīgi, jo tas var būtiski ietekmēt gan uzņēmuma reputāciju, gan tā attīstību un biznesa darījumus," sacīja uzņēmējs.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu parādnieku datubāzē 1.aprīlī bija pieejama informācija par 53 594 nodokļu parādniekiem - uzņēmumiem -, kam nodokļu parāds ir virs 100 latiem. Bet saskaņā ar "Firmas.lv" un "Latvijas Tālruņa" datiem Latvijā patlaban ir aptuveni 55 000 aktīvu uzņēmumu, kas veic komercdarbību.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) nesaskata nekādus apgrūtinājumus vai riskus uzņēmējdarbības attīstībai un organizēšanai saistībā ar to, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) parādnieku datubāzē aprīļa sākumā bija pieejama informācija par 53 594 nodokļu parādniekiem juridiskām personām, kam nodokļu parāds ir virs 100 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!