AS "Latvenergo" meitasuzņēmums AS "Sadales tīkls" (ST) Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniedzis jaunu tarifu projektu, saskaņā ar kuru tarifa palielinājums no nākamā gada 1.janvāra, salīdzinot ar vidējo faktisko pakalpojuma tarifu, plānots 8% apmērā, informēja "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Lai gan ceturtdien oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", kā arī energokompānijas interneta lapā publicētais paziņojums liecina, ka pieaugums paredzēts 12,5% apmērā, "Latvenergo" norāda, ka šis skaitlis nav precīzs un tas tiks labots.

Kā ziņots, septembra beigās regulators noraidīja ST iesniegto sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kas, kā ziņots iepriekš, paredzēja nākamajā gadā tarifus palielināt par 10% līdz 11%, bet turpmākajos gados - par 18%.

Siksnis skaidroja, ka jaunu tarifu projektu vienam gadam, sākot no 2011.gada, ST iesniedza pēc detalizētas SPRK norāžu izpētes par noraidīto projektu. Palielinājums vajadzīgs, lai tīklu operatora darbības izmaksas tarifos būtu atspoguļotas adekvāti reālajām izmaksām. Patlaban, strādājot ar neadekvāti zemiem tarifiem, kompānijai ik gadu rodas vairākus miljonus latu lieli zaudējumi, tādējādi arvien vairāk cieš uzņēmuma modernizācijas un arī uzturēšanas iespējas, norāda uzņēmuma pārstāvis.

Kā ceturtdien publicētajā paziņojumā vēsta "Latvenergo", tarifu izmaiņas nosaka tarifu aprēķināšanas metodikas, elektroenerģijas piegādes izmaksu, pārvades sistēmas operatora sniegtā tīklu pakalpojumu cenas, citu faktoru izmaiņas.

Savus priekšlikumus par tarifu projektu var sniegt ST un SPRK 20 dienu laikā no paziņojuma publicēšanas dienas.

Jau ziņots, ka, izvērtējot iepriekš ST iesniegto projektu un apkopojot piesaistīto neatkarīgo ekspertu sniegto informāciju, regulators secinājis, ka atsevišķas tarifu projekta pozīcijas nav pamatotas. Regulators arī norāda, ka tarifu izvērtēšanas gaitā nav saņēmis visu pieprasīto informāciju par aprēķinā iekļauto jauno sistēmas pieslēgumu izmaksu pamatojumu. Tāpat jaunākie dati par faktisko ST pārvadītās elektroenerģijas apjomu rādot, ka tarifu projektā iekļautās prognozes nav pamatotas.

"Latvenergo" pauda pārsteigumu par SPRK lēmumu un norādīja, ka vairāk nekā pusgada laikā ir sniedzis visu regulatora prasīto informāciju un sniedzis paskaidrojumus par visiem institūcijas jautājumiem.

Jau iepriekš uzņēmuma vadība norādīja, ka šī lēmuma ātrāka izskatīšana viestu skaidrību gan koncernam, plānojot turpmāku darbību, gan arī klientiem, kuri laikus zinās jaunos tarifus nākamajam gadam.

Sadales un pārvades sistēmu tarifi tiek iekļauti aprēķinos par elektroenerģijas gala tarifu. Iepriekš "Latvenergo" vadītājs Uldis Bariss informēja, ka iedzīvotāju rēķinā "Sadales tīkla" tarifs veido aptuveni 60%, kas nozīmē, ka, tam paaugstinoties par 15%, pieaugums gala tarifā varētu būt aptuveni 7% līdz 8%.

AS "Augstsprieguma tīkls" pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu regulators lēma paaugstināt šā gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!